TOP

Hofstee Schoenen in Laren wordt Hofleverancier

Ter gelegenheid van het 125-jarig bestaan van Hofstee Schoenen bv in Laren op dinsdag 18 mei 2010 heeft Hare Majesteit de Koningin de schoenenzaak het predicaat "bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier" toegekend.

Eigenaar Jan Peter Hofstee kreeg de oorkonde overhandigd en burgemeester Elbert Roest onthulde het Koninklijk Wapenschild.

Hofstee Schoenen is de oudste winkel van Laren. Sinds 1885 is de firma al aan de Nieuweweg gevestigd. Gerardus Hofstee opende toen zijn zelfstandige schoenmakerij. In 1907 werd de verkoopafdeling veranderd in een echte schoenenwinkel. De afgelopen 125 jaar hebben verschillende moderniseringen en verbouwingen plaatsgevonden.

Familiebedrijf
Hofstee Schoenen is een echt familiebedrijf. Sinds 1 januari 1991 zwaait de vierde generatie Hofstee de scepter. De huidige eigenaren Jan Peter Hofstee en zijn vrouw Helma hebben de zaak flink uitgebreid. In 2005 werd het winkeloppervlak meer dan verdubbeld en het interieur gemoderniseerd. De kinderafdeling werd in 2009 vernieuwd er worden nu zestig kinderschoenenmerken verkocht.

Op dit moment werken er 21 mensen binnen het bedrijf. Een goed personeelsbeleid is volgens de eigenaren een belangrijk onderdeel van het succes.

Hofleverancier
Het predicaat ‘Hofleverancier’ is in 1815 ingevoerd door Koning Willem 1 en is samen met het predicaat Koninklijk (1806) één van de oudste Koninklijke onderscheidingen van ons land. Bedrijven met het predicaat ‘Hofleverancier’ hebben het recht om het koninklijk wapen te voeren, met de toevoeging “Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier”.

Het predicaat is bedoeld voor het midden- en kleinbedrijf. Een bedrijf moet minimaal 100 jaar bestaan en duidelijk excelleren boven vergelijkbare ondernemingen. Aan het predicaat zijn verder strenge voorwaarden verbonden, onder meer met betrekking tot de betrouwbaarheid, soliditeit, kwaliteit en goede naam van de zaak. In totaal hebben tot nu toe een kleine vierhonderd Nederlandse bedrijven het predicaat ontvangen.

Koninklijke familie 
Het is geen vereiste dat het bedrijf ook daadwerkelijk aan het Hof levert. Hofstee Schoenen heeft dat wèl gedaan. Zo liepen koningin Juliana, prins Bernhard èn de bruidskinderen van prins Willem Alexander en prinses Máxima op schoeisel van Hofstee Schoenen.

Het 125-jarige bestaan en de Koninklijke titel wordt bij Hofstee Schoenen gevierd met verschillende acties en cadeautjes voor de klanten.