TOP

Meer pinners en minder skimmers in 2009

De Nederlandse consument heeft het afgelopen jaar fors meer gepind en minder contant betaald. Dit meldt Currence in het jaarverslag over 2009.

Er is nog nooit eerder zo vaak gepind als in het afgelopen jaar. Het aantal pintransacties steeg naar bijna2 miljard. Volgens Currence heeft dit alles te maken met de campagne ‘Klein bedrag? Pinnen mag!’. In 2009 werden veel meer kleine bedragen gepind. Er vonden ongeveer 100 miljoen pinbetalingen onder de 10 euro plaats, zo blijkt uit het jaarverslag.

Het nieuwe pinnen
Naar verwachting zal het merk Pin eind 2011 ophouden te bestaan. Straks zal overal gepind worden via de chip op de betaalpas, de zogenaamde EMV-chip in plaats van met de magneetstrip.

Minder skimmers
Currence heeft het afgelopen jaar veel energie gestoken in de bestrijding van het skimmen, maar de cijfers over 2009 vielen tegen. Het aantal skimgevallen daalde licht, van 926 in 2008 naar 917 vorig jaar, maar het totaalbedrag steeg. De schade voor banken bedroeg 31 miljoen euro. Volgens Currence treden criminelen steeds sneller en brutaler op.

Optimisme
Toch is er ook reden voor optimisme. De eerste drie maanden van dit jaar is het aantal skimgevallen namelijk met 57 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2009. Piet Mallekoote, directeur van Currence, zegt in De Telegraaf dat het skimmen over het hoogtepunt lijkt te zijn. Volgens Mallekoote heeft  dat onder meer te maken heeft met de extra aandacht van consumenten, winkeliers, banken en politie.