TOP

Jubilerend Waardijk Schoenen is al 175 jaar niet klein te krijgen: ‘Lef en doorzettingsvermogen kenmerken ons bedrijf’

Waardijk Schoenen viert op 2 september het 175-jarig jubileum. Het familiebedrijf met winkels in Alkmaar en Heemstede moest begin 2015 vrijwel helemaal opnieuw beginnen na een verwoestende brand, maar hield de rug recht. Eigenaar Bert Waardijk: “Lef en doorzettingsvermogen zijn altijd al kenmerkend geweest voor ons bedrijf.”

Foto’s: Fotostudio Wick Natzijl, Waardijk

Extra feestelijk is dat Waardijk Schoenen de titel ‘Hofleverancier’ mag blijven voeren. Het predicaat werd bij het 150-jarig bestaan in 1997 uitgereikt en moet daarna elke 25 jaar worden vernieuwd. “Dus moesten we opnieuw de hele papiermolen in”, lacht Bert Waardijk, samen met zijn vrouw Noor de vijfde generatie aan het roer van het familiebedrijf. “Een Hofleverancier moet toekomstbestendig en van onbesproken gedrag zijn. We hebben een dossier van drie centimeter dik bij de gemeente aangeleverd om te bewijzen dat we daaraan voldoen.”

In juni kwam de toezegging dat het koninklijke wapenschild boven de deur mag blijven hangen. Bijzonder eervol, vindt de ondernemer. “Maar geen verrassing na alles wat we de afgelopen jaren hebben gedaan om onze toekomst veilig te stellen.”

‘Een Hofleverancier moet toekomstbestendig en van onbesproken gedrag zijn’

Werken aan Waardijk 2.0

Het is waar; Waardijk Schoenen heeft – en dat is zacht uitgedrukt – bewogen jaren achter de rug. Een inktzwarte bladzijde uit de bedrijfsgeschiedenis is de grote brand op de nieuwjaarsnacht van 2014/2015 in de binnenstad van Alkmaar, waarbij de mannen- en vrouwenwinkel van Waardijk tot op de grond toe afbrandt.

“We hebben toen vrijwel direct gezegd: schouders eronder en vanaf dit moment gaan we werken aan Waardijk 2.0”, vertelt de ondernemer. De retailer heropent drie maanden later op nieuwe locatie verderop in de straat. De kinderschoenen, die eerder een eigen winkel hadden, worden hier ook ondergebracht. Waardijk neemt datzelfde jaar het naastgelegen café-restaurant De Nachtegaal over en integreert de horecagelegenheid in de nieuwe winkel. “Klanten kunnen de schoenen bij ons letterlijk aan tafel geserveerd krijgen.”

Businessmodel verbreden

De uitrol van Waardijk 2.0 stopt niet bij de nieuwe stek in Alkmaar. De ondernemer kijkt ook kritisch naar de tweede vestiging, in Bloemendaal, en komt tot de conclusie dat de toekomst elders ligt. In het najaar van 2019 verhuist de winkel naar Heemstede om te heropenen in het vroegere pand van het Brabants Schoenenhuis. “Een plek waar al negentig jaar lang schoenen worden verkocht”, vertelt Waardijk. “Het centrum van Bloemendaal stond al langer onder druk, Heemstede heeft daarentegen echt een regiofunctie. En ondertussen versterkten we ook onze online aanwezigheid, een strategie die in coronatijd heel waardevol is gebleken.”

Tot slot verbreedt Waardijk zijn businessmodel door naast retailer agent voor de Duitse schoenenmerken Josef Seibel en Westland by Josef Seibel te worden. “Een mogelijkheid om als multibrand retailer sterker in te zetten op verticale integratie”, zegt hij. “En de inzichten die ik als leverancier opdoe, bijvoorbeeld over wat er allemaal komt kijken bij de ontwikkeling van nieuwe collecties, helpen me om optimaler samen te werken met onze andere leveranciers.”

‘We hebben na de brand direct gezegd: schouders eronder en op naar Waardijk 2.0’

Op leren schoenen over de Kaasmarkt

De jubileumfestiviteiten zijn al begonnen; op 16 augustus mochten Waardijk en zijn team op uitnodiging van de gemeente de Alkmaarse Kaasmarkt openen. De ondernemer mocht de Kaasbel luiden – de grootste eer die je als Alkmaarder kunt krijgen – en maakte daarna met de kaasdragers een ronde over de markt. Lachend: “Ik was de enige op leren schoenen.” Die Alkmaarse Kaasdragers kregen een prominente plek op de neus van Waardijks jubileumschoen, die met Floris van Bommel is ontwikkeld. Op de hiel is de Alkmaarse skyline te zien met bekende gebouwen als De Waagtoren, het Accijnstorentje, de Grote Kerk en natuurlijk het voormalige hotel waarin nu de winkel en het café-restaurant zijn gevestigd. Deze ‘Alkmaar Skyline Edition’ is exclusief bij Waardijk verkrijgbaar en wordt in een gelimiteerde oplage van tweehonderd paar uitgebracht. De voorinschrijving zit bijna vol.

En, hoe kan het ook anders, natuurlijk is er ook een jubileumschoen met partner Josef Seibel. Die wordt geproduceerd in de schoenenfabriek van het merk in Hauenstein en is met een oplage van zestig paar – dertig voor mannen, dertig voor vrouwen – mogelijk nog exclusiever. De sneaker is voorzien van de speciale glas-in-lood print die Waardijk ook in de marketinguitingen rondom het jubileum gebruikt.

Nieuw hoofdstuk

Het officiële jubileumfeest op vrijdag 2 september markeert een nieuw hoofdstuk in het verhaal van Waardijk Schoenen, na de zware jaren die achter het bedrijf liggen – eerst door de nieuwjaarsbrand, toen door corona. “Ik ben trots op waar we nu staan. Op de prachtige filialen die we hebben en die we komende jaren verder gaan uitbouwen”, zegt Waardijk. “En trots dat we al onze mensen met vaste contracten aan boord hebben kunnen houden tijdens de crisis – iets waar we met de huidige personeelstekorten maar al te blij mee zijn. Bovendien wekken onze vaste gezichten vertrouwen bij de klanten. Dat mijn team nog steeds bij me is, is al een viering waard. En feestjes mogen gelukkig weer, dus dan doen we het goed ook.”

Over Waardijk Het boek van Waardijk opent in 1847 als Jan Waardijk, de betovergrootvader van Bert Waardijk, op 18-jarige leeftijd na een zesjarige opleiding afstudeert als schoen- en laarzenmaker. Een beslissing die uit nood geboren is; de doofstomme molenaarszoon kan vanwege zijn handicap het bedrijf van zijn ouders niet voortzetten. Twaalf jaar na het behalen van zijn diploma koopt hij op een veiling twee naastgelegen panden in Beverwijk en vestigt daar zijn schoenmakerij. De basis voor het huidige bedrijf wordt gelegd als Chris Waardijk, de vader van Bert, zich in 1960 als vierde generatie in Bloemendaal vestigt. Vijf jaar later komt daar een winkel in Alkmaar bij. Bert Waardijk treedt in 1985 toe tot het familiebedrijf. Na zijn huwelijk met Noor wordt zij in 2003 onderdeel van het team. Anno 2022 heeft Waardijk twee winkels, in Alkmaar en Heemstede, en een webshop. Café-restaurant De Nachtegaal is onderdeel van de Alkmaarse vestiging als Waardijk&De Nachtegaal.