TOP

“Hoge hakken voor platte schoenen wisselen geen goed idee”

Britse onderzoekers hebben ontdekt dat de wisseling van hakken naar platte schoenen bij vrouwen voor klachten kan zorgen.

Veel vrouwen wisselen na een lange (werk)dag hun hoge hakken graag voor een paar platte schoenen. Dit kan slecht voor de achillespezen en andere kuitspieren zijn, zo melden Britse onderzoekers. Bij vrouwen die veel op hoge hakken lopen is de achillespees namelijk iets korter geworden. Zodra zij ineens lang op platte schoenen gaan lopen, worden de pezen opgerekt. Dit kan voor pijn en kramp zorgen en volgens de onderzoekers is er zelfs kans op blijvende beschadiging van de pezen.

Afwisseling
Volgens onderzoekers is het beter om de hoge hakken juist aan te houden. Op die manier krijgen de spieren meer rust dan als ze ineens opgerekt worden door het dragen van platte schoenen. Voor vrouwen die toch graag flatjes dragen, raden de onderzoekers aan om eerst rekoefeningen te doen. Daarnaast is het verstandig om regelmatig af te wisselen tussen verschillende soorten schoenen met en zonder hak, zodat de spieren voldoende getraind worden.