TOP

“Hoge hakken zijn seksistisch en gevaarlijk”

Het Trade Union Congress (TUC), een Britse koepelorganisatie van vakbonden, wil hoge hakken op de werkvloer verbieden omdat ze seksistisch en een gevaar voor de gezondheid en de veiligheid zouden zijn.

Het TUC, dat vooral uit mannen bestaat, wil dat vrouwen voortaan ‘redelijke’ schoenen gaan dragen, met een hak van 2,5 centimeter. Als een vrouw vooral zittend werk  doet, mag ze hakken tot 4 centimeter dragen. Dit zou beter zijn voor de voeten en de rug.

Volgende maand zal tijdens een vergadering over de stelling: “Hoge hakken zien er glamoureus uit op de catwalks in Hollywood maar zijn totaal ongepast op de werkvloer” worden gediscussieerd.

Veel Britse vrouwen uit de zakenwereld en de politiek zijn verontwaardigd over het voorstel.
Volgens sommigen is het plan meer seksistisch dan het dragen van hoge hakken. De bekende zakenvrouw Michelle Dewberry vindt  het idee belachelijk: “Hebben vakbondsleden geen belangrijker problemen om zich mee bezig te houden? Mijn hakken van 10 centimeter houden mij niet tegen om mijn werk goed te doen. Hakken zijn sexy en geven vrouwen meer macht. Door het dragen van hoge hakken krijg ik zelfvertrouwen. Ik kan me niet voorstellen dat een vakorganisatie zou beslissen over hoe strak een man zijn stropdas moet knopen. Of je hakken draagt of niet, is toch je eigen keuze?”

“Soms hebben vrouwen die extra centimeters nodig om gezien te worden door mannen”, zegt de conservatieve politica Nadine Dorries. “Zonder mijn Louboutin-schoenen zou niemand mij zien lopen en zouden al mijn mannelijke collega’s mij passeren. Nu kan ik ze recht in de ogen kijken en word ik als een gelijke behandeld.”