TOP

ING verwacht omzetdaling schoendetailhandel

Na een in 2008 al afgezwakte omzetgroei in de Nederlandse detailhandel, moet in 2009 rekening gehouden worden met een daling van de omzet. ING Economisch Bureau verwacht voor de detailhandel in 2009 een omzetontwikkeling van -0,2 procent.

Supermarkten bezorgen de foodbranche nog een omzetgroei (+2,0%), terwijl de non-foodwinkels de hardste klappen krijgen (-1,8%). Voor de schoendetailhandel verwacht het bureau een omzetdaling van -1,5%, kledingzaken moeten 1,0% inleveren.

De verwachte omzetdaling vloeit voort uit de buitengewoon onzekere economische situatie van dit moment, met als gevolg terughoudendheid bij de consument als het gaat om bestedingen. Ook de sterk gedaalde aandelenkoersen hebben een negatieve impact op de consumentenbestedingen, vooral in non-foodbranches als woninginrichting, elektronica en bruin- en witgoed. De terugval in 2009 lijkt vooralsnog voor de Nederlandse retail niet zo diep te gaan worden als in 2003 en 2004. Dit is te danken aan de momenteel relatief sterke arbeidsmarkt, een vrij aanzienlijke CAO-loonstijging en stimulerend overheidsbeleid.