TOP

Inkoopverenigingen: start uitverkoop niet vóór juni

Ondanks de tegenvallende omzetten in april en begin mei is het dringende advies van de gezamenlijke inkoopverenigingen aan hun leden om niet voor de eerste of tweede week van juni met de uitverkoop te starten.

Op donderdag 10 mei 2012 is een e-mail met deze boodschap naar alle leden van de inkoopverenigingen verstuurd.

“Liever nog later, maar ik ben realistisch genoeg om te zien dat sommige ondernemers vanwege hun cash-flow niet langer willen wachten”, zegt Dette van Heeswijk, directeur inkoop van ANWR-Garant Nederland

Meer rust in de markt
“Natuurlijk zal niet iedereen zich er aan houden, maar we kunnen ook niets doen en de markt verder kapot laten maken. Met ons advies willen we een bijdrage leveren aan meer rust in de markt”, aldus Van Heeswijk. 

In 1987 is in Nederland de uitverkoop vrijgegeven en sindsdien mag iedere winkelier op elk willekeurig moment in het jaar uitverkoop houden. Dat gebeurt dan ook. Het hele jaar door zijn er mid-season sales, magazijnverkopen, verbouwingsopruimingen, kortingstiendaagses, dwaze dagen of vlaggetjesweken.

Zorgen
Van Heeswijk maakt zich daar, net als haar collega’s van de andere inkooporganisaties, zorgen over: “Er zijn veel bedrijven die extra partijen speciaal voor de uitverkoop inkopen of starten met een extreem hoge marge zodat ze door middel van de prijs kunnen concurreren. De prijs-kwaliteitverhouding klopt dan niet meer. Bovendien komt het tijdstip van de opruiming helemaal niet overeen met de seizoenen. De consument wordt overvoerd met prijsacties gedurende het hele jaar, raakt daar aan gewend en is er steeds minder gevoelig voor. Onze leden moeten zich niet willen onderscheiden door de prijs maar door een sterke collectie, service en kennis.”

Ketenoverleg
Het advies om pas tussen 1 en 15 juni 2012 met de uitverkoop te starten, is als algemeen advies afgegeven door alle deelnemers aan het ketenoverleg, een orgaan aangestuurd door het CBW-Mitex: “Deze richtlijn moet bijdragen aan meer rust in de markt.”