TOP

Jan Jansen toont creaties geïnspireerd op schoenen van Toetanchamon

Het Allard Pierson Museum in Amsterdam toont van 19 mei tot en met 23 mei 2010 creaties van Jan Jansen die geïnspireerd zijn op de gereconstrueerde schoenen van farao Toetanchamon.

Deze expositie vindt plaats ter gelegenheid van de presentatie van het boek Tutankhamun’s footwear van dr. André J. Veldmeijer.

Ook een farao droeg schoenen. De schoenen van Toetanchamon zijn voor het eerst sinds hun vondst in 1922 bestudeerd en gepubliceerd in het boek Tutankhamun’s footwear van dr. André J. Veldmeijer. Het is het enige koninklijke schoeisel uit het Oude Egypte dat bewaard is gebleven. Met behulp van reconstructies van de schoenen is de technologie achter het schoeisel uitgebreid onderzocht. Ook is gekeken of de schoenen waren aangepast aan de misvormde voeten van Toetanchamon.

Egyptische en Romeinse schoenen
Speciaal voor de boekpresentatie komt één van de gereconstrueerde schoenen van de bekende farao naar Nederland. Voor het eerst wordt deze reconstructie aan het grote publiek getoond. Ter vergelijking komen nog vier andere Egyptische en Romeinse schoenen en sandalen (allemaal reconstructies) uit Duitsland naar Amsterdam om de bezoekers een indruk te geven van de verscheidenheid aan schoeisel in de oudheid.

Jan Jansen
Jan Jansen heeft zich laten inspireren door het antieke schoeisel. Om de link te laten zien tussen schoeisel in de oudheid en modern design presenteert Jan Jansen enkele van zijn creaties geïnspireerd op antiek schoeisel.

Deze schoenen zijn samen met de reconstructies van de schoenen van Toetanchamon en de andere antieke schoenen van 19 tot en met 23 mei 2010 te zien in het Allard Pierson Museum.