TOP

Jan Meerman: winkeliers steeds vaker uit pand gezet

Winkeliers worden steeds vaker uit hun zaak gejaagd omdat verhuurders hun pand terug willen. Dit melden brancheorganisaties in de detailhandel.

De verhuurders eisen volgens hen steeds vaker hun huurpanden terug voor eigen gebruik, ongeacht een huurcontract dat bijvoorbeeld al twintig jaar loopt, aldus de organisaties. Volgens voorzitter Jan Meerman van CBW-Mitex neemt het aantal uitzettingen toe. En naar zijn mening niet altijd met de beste bedoelingen: “Tien jaar geleden hadden we misschien één geval van uitzetting vanwege ‘dringend eigen gebruik’, nu al tientallen gevallen per jaar.”

“Nekslag voor kleine winkeliers”
“Het is een gat in de wet. Zeker als je ziet dat verhuurders de wet eigenlijk misbruiken om de huurder eruit te krijgen, te verbouwen en dan veel meer huur te vragen. Dit kan de nekslag zijn voor kleine winkeliers”, zegt Meerman in de Telegraaf.

Zorgen
Hij maakt zich met name zorgen over de winkeliers die al tientallen jaren op dezelfde plek zitten. “Je moet als winkelier vaak alles ergens anders opnieuw opbouwen. Het is maar de vraag of je als kledingwinkel wel alle merken mee mag nemen. En dan hebben we het nog niet over de vraag of je klanten wel meegaan.” Verhuurders kunnen binnen de eerste tien jaar van het huurcontract alleen de huur opzeggen als de huurder zich niet gedraagt ‘zoals een goed huurder betaamt’, of als hij het pand nodig heeft voor zogeheten ‘dringend eigen gebruik’. Dat laatste kan als de verhuurder het gebouw zelf weer wil gaan gebruiken, of als hij het wil renoveren of verbouwen.

Uitzetting 
Ook branchekoepel Detailhandel Nederland krijgt veel signalen van problemen met uitzetting vanwege dringend eigen gebruik. “We krijgen veel klachten binnen. Ik krijg sterk de indruk dat dit middel wordt misbruikt om de huren te verhogen. We willen daarom zo snel mogelijk met minister Hirsch Ballin van Justitie in gesprek hierover, want volgens de wet mag het allemaal”, aldus secretaris vestigingszaken Jelger Zee van Detailhandel Nederland.