TOP

Je schoenen wassen in de wasmachine, hoe zit dat nu precies?

Schoenen in de wasmachine doen klinkt een beetje raar. Toch is het helemaal niet zo gek om te doen. Er zijn bepaalde soorten schoenen die je zonder problemen gewoon kunt wassen, terwijl andere daar juist weer niet tegen kunnen. Hoe zit dat nu precies? We hebben het voor je uitgezocht!

Beeld: Pexels

Welke schoenen in de wasmachine?

Niet alle schoenen kun je in de wasmachine doen. Dit heeft voornamelijk te maken met het materiaal waar de schoen van gemaakt is. Witte schoenen zijn natuurlijk verleidelijk om in de wasmachine te gooien, maar als ze van suède of leer zijn kun je dit beter niet doen. Deze kun je beter met de hand schoonvegen. De schoenen die het beste in de wasmachine kunnen zijn canvas schoenen. Ook andere stoffen schoenen of sneakers gemaakt van canvas kunnen zonder probleem in de wasmachine. Hiervoor moet je wel het juiste wasprogramma selecteren en ook de juiste temperatuur instellen. 

Hoe was je je schoenen in de wasmachine?

Wanneer je je schoenen wilt wassen in de wasmachine zijn er natuurlijk wel verschillende dingen waar je rekening mee moet houden. Eerst moet je alle losse onderdelen van je schoenen eruit halen, zoals je veters. Doe hierna de schoenen in een kussensloop. Selecteer hierna het juiste programma. Kies een programma voor fijne was met een niet al te hoge temperatuur. Zorg dat de wasmachine niet gaat centrifugeren. Doordat de schoenen zwaarder zijn, kan dit je trommel kunnen beschadigen.  Wasverzachter hoef je niet te gebruiken en wees ook spaarzaam met je wasmiddel. Dit is helemaal niet nodig voor je schoenen en anders verspil je wasmiddel en moet je je wasmachine schoonmaken na het wassen van je schoenen omdat er wasmiddel achter zal blijven in de machine. Het drogen van je schoenen doe je simpelweg door ze gewoon ergens neer te zetten. Gooi ze niet in de droger en zet ze ook niet op de verwarming. Dit kan de zool beschadigen of de stof laten krimpen. 

Je schoenen schoonhouden

Nu je schoenen weer perfect schoon uit de wasmachine komen, wil je ze natuurlijk ook schoonhouden. Dit kun je met verschillende handige hulpmiddeltjes doen. Zo kan het al een groot verschil maken als je een protectie spray gebruikt. Deze beschermt ze tegen vuil en zorgt dat je ze makkelijk schoon kunt vegen. Toch een vlekje dat er moeilijker uitgaat? Een sneaker cleaner kan de oplossing zijn. Alleen nog nieuwe veters erin en ze zijn weer als nieuw!