TOP

Kabinet keert eerste subsidies uit om binnensteden aan te pakken

Het kabinet gaat de eerste miljoenen uitkeren om binnensteden toekomstbestendig en (weer) aantrekkelijk te maken. Met de uitvoering van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden ontvangen de eerste elf gemeenten in totaal €22 miljoen voor de transformatie van hun winkelgebieden.

De verdeling van de miljoenen is de eerste van vier rondes in de uitvoering van het programma Impulsaanpak Winkelgebieden. De Rijksoverheid meldt dat het gaat om de gemeenten Alkmaar, Bunschoten, Den Helder, Hardenberg, Heerlen, Hengelo, Het Hogeland, Hilversum, Oldambt, Roosendaal en Sittard-Geleen.

Verloedering tegengaan

Initiatiefnemer Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) legt uit waar de subsidie voor bedoeld is: “Winkelstraten zijn belangrijk en veel gemeenten willen hun winkelgebieden verbeteren, dat laat dit resultaat wel zien. De detailhandel in de winkelgebieden staat door online shopping voortdurend onder druk. Lege panden en de verloedering van winkelgebieden zorgen voor een minder leefbare en onaantrekkelijke binnenstad. Ik ben blij dat we die ontwikkeling tegengaan door deze elf gemeenten in totaal € 22 miljoen aan subsidie toe te kennen om hun winkelgebieden aan te pakken. Dit geld zorgt er voor dat er 76 verloederde of leegstaande winkelpanden en vier kantoorpanden worden omgebouwd tot 850 woningen en veertien maatschappelijke voorzieningen zoals een bibliotheek.”

Aantrekkelijke winkelgebieden

Het programma Impulsaanpak Winkelgebieden werd in het leven geroepen om gemeenten te ondersteunen bij het toekomstbestendig en (weer) aantrekkelijk maken van hun winkelgebieden, voor zowel bewoners als bezoekers. Door het gebied anders vorm te geven en de kwaliteit van panden en de openbare ruimte te verbeteren wordt de winkelervaring verbeterd. In de projecten die een bijdrage ontvangen is aandacht voor bijvoorbeeld looproutes, afwisseling van het winkelaanbod, toegankelijkheid en de uitstraling van het winkelgebied. Er is daarnaast veel aandacht voor het compacter en daarmee aantrekkelijker maken van het winkelgebied door het vervangen van vierkante meters winkeloppervlak door andere functies, zoals wonen en openbaar groen. 

De elf gemeenten die een subsidie ontvangen krijgen samen 22 miljoen euro, maar de bedragen lopen sterk uiteen. Welke bedragen de gemeenten ontvangen en waaraan ze dit willen gaan besteden is hier te vinden. Het grootste bedrag gaat naar de gemeente Hengelo dat om precies te zijn 4.800.253 euro kan gaan uitgeven aan de binnenstad.

Veel leegstand in Hengelo

Hengelo wil dit bedrag gebruiken in een deel van de binnenstad waar veel leegstand is. Ongeveer tien panden staan in dit gebied leeg, waaronder het vroegere V&D-pand. De oppervlakte van de leegstaande panden is ongeveer vijftig procent van de totale oppervlakte aan retail in dit gebied. De gemeente wil dit deel van de binnenstad daarom veranderen in woongebied. Dit zorgt voor extra klanten voor de binnenstad. Winkels en andere retailfuncties worden verplaatst naar delen in de binnenstad waar leegstand is. Ook richt de gemeente het openbaar gebied opnieuw in om het kwaliteitsniveau en het verblijfsklimaat te verbeteren.

De 4,8 miljoen uit Den Haag is welkom in Hengelo. „Het is een geweldige bijdrage en stimulans om in dit gebied meer mogelijkheid tot wonen te creëren. Het past naadloos in onze al jaren geleden ingezette lijn om onze binnenstad compacter en aantrekkelijker te maken”, zegt wethouder Gerard Gerrits in het Algemeen Dagblad.

Nog 3 rondes

Gemeenten konden tot en met 30 mei subsidie voor aanvragen met een projectvoorstel. De tweede van de vier aanvraagrondes loopt van 14 november tot en met 5 december. Ronde 3 en 4 staan voor 2023 gepland. In totaal trekt het kabinet €100 miljoen voor de regeling uit.