TOP

Aanpak winkelgebieden werpt vruchten af: leegstand naar laagste niveau in tien jaar

De winkelleegstand kwam eind 2022 uit op het laagste niveau in ruim tien jaar. Dat komt vooral doordat veel retailpanden een andere bestemming hebben gekregen, ziet Gertjan Slob, directeur van onderzoeksbureau Locatus.

Foto: Schoenvisie

De winkelleegstand in Nederland daalde in een jaar tijd (begin tot eind 2022) van 14.482 naar 12.722 lege panden. Dat meldt marktonderzoeker Locatus. Op dit moment staat 6 procent van de winkelpanden leeg, het laagste niveau in ruim tien jaar. Het onderzoeksbureau vindt vooral de daling van leegstand gemeten in winkelmeters ‘spectaculair’. Begin 2022 werd 6,6 procent van de beschikbare winkelmeters niet benut, aan het eind van het jaar was dit nog maar 5,4 procent. Dat is een half miljoen vierkante meter minder.

Andere bestemming

Een verrassende ontwikkeling met alles wat de retail het voorbije jaar op zijn bordje heeft gekregen, zegt Locatus-directeur Gertjan Slob. Het komt ook niet doordat in de leegstaande panden nieuwe retailers zijn gestart, maar doordat veel van die locaties een andere bestemming hebben gekregen. “Het aantal panden met een retailfunctie daalde in 2022 per saldo van bijna 215.700 aan het begin van het jaar naar 212.000 aan het eind van hetzelfde jaar. Dat is een afname van 3.700 panden.”

Succesvolle aanpak

De gemeente Roosendaal nam het afgelopen jaar de meeste lege winkels ‘uit voorraad’ en gaf 55 panden in het centrum een andere bestemming. Amsterdam is – als veruit het grootste winkelgebied van Nederland – volgens Slob een logische nummer twee. “Met 40 lege panden die uit de voorraad zijn gehaald is Leeuwarden dan weer een opvallende nummer 3.” Door hun aanpak staan Roosendaal en Leeuwarden ook in de top drie van centra met de sterkst gedaalde winkelleegstand. Het centrum van Rijswijk, dat de komende jaren flink op de schop gaat, maakt het rijtje compleet.