TOP

Nelson en FastFeetGrinded gaan oude schoenen inzamelen én recyclen

Het inleveren van oude schoenen moet net zo normaal worden als het inleveren van plastic flessen, vindt Nelson. Daarom installeert de schoenenketen met partner FastFeetGrinded recycleboxen in alle 110 vestigingen.

Foto’s: Nelson

Klanten van Nelson kunnen hun oude schoenen – en dat hoeven niet per se schoenen te zijn die ze bij de keten hebben gekocht – voortaan inleveren in een van de speciale recycleboxen. Die zijn vanaf nu in alle 110 vestigingen van de retailer te vinden. De ingezamelde schoenen worden elke week opgehaald door recyclingpartner FastFeetGrinded en vervolgens verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

Net als plastic flessen

Nelson wil het inleveren van gedragen schoeisel normaal maken, zo laat marketingmanager Laura van Dam in een aankondiging weten. “Afgedankte schoenen die op de afvalberg belanden, moeten tot het verleden gaan behoren. Het zou fantastisch zijn als de consument gedragen schoenen komt inleveren in onze winkels, zoals lege plastic flessen al ingeleverd worden. En door onze landelijke dekking, met ruim 110 winkels in Nederland, is er altijd een filiaal in de buurt.”

Oud wordt nieuw

FastFeetGrinded is naar eigen zeggen de ‘eerste schoenenrecyclingfabriek ter wereld’. Het bedrijf ontwikkelde een machine die oude schoenen uit elkaar haalt en er nieuwe grondstoffen als rubber, foam, textiel en leer van maakt. Daarmee kunnen artikelen als deurmatten, sportvelden én nieuwe schoenen worden geproduceerd. Zo is de cirkel volgens oprichter en CEO Danny Pormes rond. “We zijn ontzettend blij met een partner als Nelson. Samen proberen de we de Nederlandse consument bewust te maken en ze de kans te geven om oude schoenen uit het afvalproces te houden.”

Deze recycleboxen zijn nu in alle 110 vestigingen van Nelson te vinden.