TOP

Fashion for Good koppelt grote merken aan Nederlandse schoenrecycler voor circulaire pilot

Fashion for Good koppelt Adidas, Inditex, Target en Zalando aan het Nederlandse schoenenrecyclebedrijf FastFeetGrinded. Het gaat om een pilot waarbij de partijen een nieuw recyclingproces voor schoenen testen en verdere toepassing van gerecycled materiaal in nieuwe producten onderzoeken.

Beeld: FastFeetGrinded

Katrin Ley, managing director van Fashion for Good, spreekt van een ‘primeur in de schoenenindustrie’. “Dit project stelt ons in staat om de duurzame recyclingtechnologieën en -infrastructuren te begrijpen die nodig zijn om de overgang naar een circulaire toekomst te versnellen”, zegt ze in een persbericht.

Schoenen als grondstof

Het in Heerhugowaard gevestigde FastFeetGrinded is gespecialiseerd in de verwerking van (afgedankte) schoenen. Het Nederlandse recyclingbedrijf ontwikkelde een speciale machine die de schoenen deconstrueert, vermaalt en als grondstof (o.a. rubber, textiel en leer) terug levert. Dit gaat de verwerker ook met door Adidas, Inditex, Target en Zalando aangeleverde producten doen.

Volgende stap is om van deze secundaire grondstoffen kwalitatieve onderdelen, zoals zolen, voor nieuwe schoenen te produceren. Dit proces moet op termijn worden opgeschaald. Danny Pormes, de CEO van FastFeetGrinded, is opgetogen over de pilot. “Als voorloper op het gebied van circulaire schoenen, gaan we de wereld de eindeloze mogelijkheden van onze materiaalgranulaten laten zien.”