TOP

Kluisjes als ophaallocatie voor webaankopen

Kluisjes waar webshoppers hun goederen kunnen ophalen: afhaalcentrum de Buren start ermee in Hengelo. Uiteindelijk wil het bedrijf het concept in heel Nederland uitrollen.

Webshoppers kunnen een kluisje van de Buren als adres opgeven als zij hun aankoop hier willen ophalen. Ze moeten dan wel eerst een klantenkaart aanvragen.

Klantadviseur bij de Buren Afhaalcentrum bv, Bas ten Doeschot, vertelt aan de website Twinkle: “Wij plaatsen het pakket in een kluisje in de buurt van de koper. Die kan zijn pakket dan 24 uur per dag, zeven dagen per week, met een speciale code ophalen. Uiteraard is ons droombeeld dat andere webwinkels actief gaan wijzen op de optie om bij de Buren af te leveren, maar we zijn nu pas net begonnen. Het is wel de bedoeling om het concept in heel Nederland uit te rollen.”

Andere functies
Niet alleen webshoppers kunnen gebruik maken van de kluisjes, maar ook handelaren op Marktplaats die kopers liever niet in persoon tegenkomen. Ten Doeschot geef nog een andere functionaliteit: “Bezoekers van binnensteden kunnen de kluisjes ook gebruiken om bijvoorbeeld boodschappen een paar uur in op te slaan. Verder kunnen schoenmakers en stomerijen hun openingstijden verlengen via de Buren. Ook monteurs zouden bijvoorbeeld bevoorraad kunnen worden bij de plek waar ze aan de slag moeten.”

Zakelijk gebruik
Winkeliers in Hengelo zijn de eerste zakelijke gebruikers van de kluisjes. Een paar weken geleden lanceerden twintig ondernemers uit de binnenstad een gezamenlijke webshop.  Consumenten kunnen de producten thuis of in een kluisje laten bezorgen. Een gedeelte van het assortiment ligt zelfs al in een kluisje en kan direct worden opgehaald. Daarvoor krijgen webshoppers een unieke code via e-mail of sms, die ze ook aan anderen kunnen verstrekken. “Het is een extra verkoopkanaal. Lokale winkeliers hebben vaak zelf het geld en de tijd niet om zo’n service op te zetten”, zegt Ten Doeschot.

De huur van een kluisje start bij 1,50 euro per dag tot een vaste huurprijs van 219 euro per jaar.