TOP

Inspirerend: Frankrijk introduceert ‘reparatie-bonus’ voor kleding en schoenen

De Franse overheid voert een bijzondere maatregel in om hergebruik van kleding en schoenen te stimuleren. Naar verwachting krijgen klanten vanaf komend najaar korting bij kleding- en schoenherstellers.

Beeld: Germans Aļeņins via Pixabay

De hoogte van de korting is afhankelijk van het soort reparatie: voor een gelijmde zool legt de regering 8 euro bij, voor een voering die versteld moet worden 10 tot 25 euro. Dat meldt nieuwssite Le Parisien. De Franse overheid trekt 154 miljoen euro voor de maatregel uit over een periode van 5 jaar. In die tijd moet het aandeel kledingstukken dat hergebruikt of gerecycled wordt van 10 naar 50 procent groeien. Daarvoor is het volgens Bérangère Couillard, staatssecretaris van Milieu, belangrijk dat de prijs van een reparatie omlaag gaat. Voor consumenten zou die optie pas interessant worden als dat bedrag minder dan een derde van de aankoopprijs van het product is.

Altijd een hersteller in de buurt

Frankrijk heeft al ervaring met het systeem; voor huishoudelijke apparaten werd afgelopen december een soortgelijke ‘reparatie-bonus’ ingevoerd. Voor de uitvoering wordt samengewerkt met eco-organisatie Refashion. Bedrijven kunnen een speciaal label aanvragen en zodra dat is toegekend, wordt de korting bij het betalen automatisch verrekend. Om van start te kunnen zijn minimaal 500 deelnemers nodig, zodat klanten altijd een hersteller in de buurt hebben. Inmiddels hebben 250 ondernemingen zich aangemeld. Staatssecretaris Couillard verwacht de maatregel medio oktober te kunnen implementeren.