TOP

Zo zag de eerste Dag van de Schoenmaker in Cast eruit

Een nieuw event in Cast: na schoenen, mode en outdoor kreeg ook de schoenherstellersbranche dit seizoen een podium in Nieuwegein. In samenwerking met de Nederlandse Schoenmakers Vereniging vond op maandag 13 maart de eerste editie van de Dag van de Schoenmaker plaats. Dat zag er zo uit.

Foto’s: Loek Buter

Op de gastexpo was met ruim dertig merken een compleet aanbod voor schoenherstellers te vinden: van zolen, sleutels en poetsmiddelen tot aan verschillende machines. Zo konden bezoekers een kijkje nemen bij schoenverzorgingsleveranciers Dumco en Marla, fourniturenbedrijf SMW Holland en steun- en inlegzolenspecialist Vadret. Ook vaste exposanten Frans Muller Benelux en Seelen/De Nieuwe Lederhandel waren vertegenwoordigd op het event, dat ondernemers vanuit het hele land trok. Cast laat in een persbericht weten zeer tevreden te zijn met de opkomst van deze eerste editie.

Frans Muller Benelux met Collonil.

Aanverwante ambachten

De Dag van de Schoenmaker bood ook ruimte aan aanverwante ambachten. De Dutch Shoe Academy was aanwezig met een studentendelegatie, die liet zien hoe ze schoenen repareren én maken. Patinaspecialist Paul Vetter (Schoenenzaken/Custom Luxury Shoes) demonstreerde hoe hij te werk gaat bij het met de hand finishen van schoenen. De Groninger behoort tot de selecte groep professionals die zich masterfinisher mag noemen en blanco schoenen van merken als Greve en Harris kleurt.

Masterfinisher Paul Vetter (Custom Luxury Shoes) aan het werk.

Winnaars van 2023

Het event werd afgesloten met de bekendmaking van de winnaars van de Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers en de Schoenmakerij van het Jaar. Schoenmakerij Veens uit Doetinchem mag zich schoenhersteller van 2023 noemen, met Schoenmakerij Paul den Ouden uit Veenendaal op de tweede en Schoenmakerij Van Engelen uit Vlijmen op de derde plaats.

Benieuwd hoe de eerste Dag van de Schoenmaker eruit zag? Kijk mee: