TOP

Medeoprichter De Schoenenfabriek komt met nieuw concept: SchoenenZaken

Joël Timmerman, een van de mannen achter De Schoenenfabriek, realiseert met twee compagnons in september een nieuwe schoenendroom: SchoenenZaken. Een mannenschoenenzaak in de geest van De Schoenenfabriek in Groningen, de stad waar het allemaal begon.

Dat ondernemer Joël Timmerman na het faillissement van De Schoenenfabriek niet bij de pakken neer ging zitten, wisten we al. “Waar iets eindigt, begint vaak ook iets moois”, schreef hij eind april 2017 op zijn Linkedin-pagina. Nu laat hij weten dat een nieuwe ‘schoenendroom’ uitkomt: samen met Paul Vetter en Thies Nicolai, twee oud-medewerkers van De Schoenenfabriek Groningen, opent hij in september 2017 een nieuw winkelconcept in de Groningse Zwanestraat, SchoenenZaken.

Kwaliteit & ambacht

“Het wordt de gaafste en beste herenschoenenzaak van Nederland”, schrijven de drie op de SchoenenZaken-Facebook. Net zoals bij De Schoenenfabriek ligt de focus op kwaliteit en ambacht en gaat SchoenenZaken ‘hele gave collecties van mooie, gerenommeerde merken’ brengen. Een groot verschil is dat het nieuwe concept volledig op mannen is gericht. Daar is een goede reden voor, legt Timmerman op het Groningse stadsblog Sikkom uit. “Wij zijn heel sterk in herenschoenen en daarbij komt dat er al heel veel damesschoenenzaken zijn.”

Terug in Groningen

Timmerman is weer terug in de stad waar het schoenenavontuur voor hem begon: in het voorjaar van 2013 opende hij hier met Berend Ziengs de eerste Schoenenfabriek-winkel. Na twee succesvolle jaren, waarin het duo vier vestigingen opende, kwam de ommekeer. De snelle groei deed De Schoenenfabriek de das om: de nieuwe filialen – met name de winkel in Zwolle – liepen minder goed dan verwacht, waardoor de ondernemers met te veel voorraad bleven zitten. Na enkele moeizame jaren leidde dat in maart 2017 tot een faillissement. Achter de schermen werd hard gewerkt om een doorstart voor de financieel gezonde winkels in Leeuwarden en Groningen te realiseren, maar dat bleek niet haalbaar. Wel werd er onderdak gevonden voor de webshop, bij online winkelketen Etrias Lifestyle Stores.

Foto: Facebook SchoenenZaken