TOP

Mode-icoon: de lieslaars

Op de vraag wat de overtreffende trap van de laars is, is het antwoord: de lieslaars. Wat nu bekendstaat als een gedurfd mode-item, werd ooit bedacht als uitrusting voor hengelaars. Dat schrikt modeontwerpers niet af, want om de paar jaar duikt de extreem hoge laars opnieuw op, met evenveel enthousiastelingen als critici tot gevolg.

Beeld: L’Estrop, Chanel

Tekst: Misha Margarittha 

Te lang in bad liggen zorgt voor gerimpelde vingers, te lang onbeschermd in (vervuild) koud water staan kan leiden tot ‘trench foot’, in het Nederlands loopgravenvoeten. De term werd voor het eerst gebruikt tijdens de Eerste Wereldoorlog om koudeletsel zonder bevriezing te omschrijven. Pijn, zwelling, gevoelloosheid, infectie en mogelijk afsterven van het ledemaat behoorden tot de symptomen. Als soldaten destijds op de hoogte waren geweest van de waadlaarzen die het bedrijf Hodgman maakte, was hen een hoop leed bespaard gebleven.

Het Amerikaanse familiebedrijf Hodgman, opgericht in 1838, bracht de eerste waadpakken en lieslaarzen uit. De ‘waders’, zoals het schoeisel genoemd werd, bestonden uit een beschermd omhulsel om het been met een aangehechte schoen. De opening van de laars was voorzien van lussen waar banden doorheen geregen werden die over de schouders hingen om het geheel omhoog te houden. Indertijd werden de laarzen van gevulkaniseerd rubber gemaakt, waardoor ze waterdicht en duurzaam waren. Wel gaf het problemen dat de laarzen stijf, zwaar en altijd te groot waren. Met de ontwikkeling van kunstmatige materialen kregen ook waadlaarzen een update, waarna ze aangeboden werden in pvc, neopreen en Gore-Tex.

Beeld: Balenciaga

Beeld: Dunlop

Beeld: L’Estrop, Chanel

Extreem ontwerp

Het was slechts een kwestie van tijd tot de waadlaars geadopteerd zou worden door de mode-industrie. Om het functionele item ook modieus te maken, onderging het ontwerp een transformatie. In 1990 schoof Ralph Lauren als een van de eerste merken de originele functie van waadlaarzen opzij en showde ze op de catwalk in New York. De zwarte rubberen laarzen eindigden halverwege de kuit en werden vanaf dat punt verlengd met een kakigroene stof die tot aan de lies reikte.

Dat het extreme ontwerp van lieslaarzen modeontwerpers niet afschrikt, werd in 2009 opnieuw bewezen door Prada. Tijdens de Fashion Week in Milaan werden modellen op visexpeditie gestuurd in tabaksbruine lieslaarzen. Daarna bewees Jeremy Scott in 2018 dat alles sexy is – zelfs functionele kleding. Gevolgd door Chanel in 2022, bij wie de ‘waders’ net niet kwalificeerden voor de titel beste lieslaars van het jaar, omdat ze halverwege het dijbeen ophielden. Maar hoe worden de lieslaarzen in de echte wereld gedragen? Voor de niet-vissers onder ons: de laars doet het goed onder een minirok of short, maar ook over een strakke jeans of los vallende pantalon.

Hak van 11 centimeter

In 2016 waagde zangeres Rihanna zich aan de lieslaars tijdens haar ‘Anti’-wereldtournee. Avond na avond bestormde ze het podium in custommade suède paren van Giuseppe Zanotti. Gecombineerd met een uitdagende bodysuit liet ze zien dat de vissport-geïnspireerde laarzen met ruches en een blokhak ‘extra sassy’ zijn, zoals de Britse media het omschreef. Zes jaar later doet ze het dunnetjes over als ze door New York struint in een zwart-blauw saggy paar van Y/Project.

Beeld: Rihanna

En dan is er ook het merk dat alledaagse artikelen omtovert tot must-haves met exorbitante prijzen, beter bekend als Balenciaga. Zo maakten ze van een doodgewone vuilniszak een tas van 2.000 euro en verkochten ze afgetrapte schoenen die exact één wandeling aankonden voor ruim 1.600 euro. Dat zij zichzelf in 2022 omdoopten tot dé experts op het gebied van high fashion vissport, verbaast dan ook niemand. Het moet erkend worden dat de matzwarte kalfsleren lieslaarzen verschillen van hun functionele voorouders. Voorzien van een puntneus en een hak van 11 centimeter zijn ze allesbehalve handig bij het vangen van karpers. Just sayin’.