TOP

“Mooiere, gespierde benen door stiletto’s”

Vrouwen op stiletto's hebben meer kans op gelijke ontwikkeling van hun binnenste en buitenste kuitspieren, dan vrouwen die platte schoenen dragen. Dit blijkt uit een Britse studie.

Een nieuwe studie onder vijf mannen en vijf vrouwen tussen de 18 en 33 jaar toont aan dat degenen die vaak hoge hakken dragen mooiere, gespierde benen krijgen. De deelnemers leiden een zittend leven, zo beïnvloedde eventuele sportbeoefenig de resultaten niet. Uit het onderzoek blijkt dat een kleine hak er voor zorgt dat alleen de binnenkuitspier zich ontwikkelt. Terwijl een hoge hak ervoor zorgt dat ook de buitenste kuitspieren worden getraind.

Scharnier van een deur
“Je kunt het het beste vergelijken met een scharnier van een deur,” legt professor Anna Ahn uit. “De kuit moet met meer kracht verlengd worden bij een hoge hak.”

Een mogelijke oorzaak van de verschillen in kuitspieren kunnen de signalen van de hersenen zijn. De spieren reageren op een verhoogde hersenactiviteit door zich meer te ontwikkelen. Mensen met sterke signalen zouden, volgens de onderzoekers, dus meer inspanning van de spieren vragen tijdens het wandelen.