TOP

Nederlanders krijgen grotere voeten

De speciaalzaken voor grote maten krijgen er stevige concurrentie bij. In het najaar/winterseizoen komen discountketen Bristol (130 winkels) en schoenenketen VanHaren 125) met goedkope grote matencollecties .

VanHaren start vanaf september in alle filialen met een ruime grote matencollectie met maat 47 en 48 voor heren en maat 43 en 44 voor de dames, zo meldt het Algemeen Dagblad. “Van de dames- en herenmodellen is straks negen procent verkrijgbaar in grote maten,” zegt VanHaren-woordvoerster Monique Weckx. “Ook in de grote maten volgen wij de laatste mode, zowel voor dames als heren. Voor dames verkopen we diverse pumps met een bescheiden hak, daarnaast zijn er korte en driekwart laarzen.”

Paul de Jong van Bristol bevestigt de ontwikkeling: “Onze klanten geven in de winkel aan dat zij grotere maten willen. Dus starten wij deze winter met kinderschoenen tot en met maat 39, dat was maximaal 36/37. De damescollectie breiden wij uit tot maat 43 en tot maat 47 voor de heren. Na de winter zullen we dat verder uitbouwen.”

Mannen
“Wij zien alleen bij mannen een groei van de verkoop van schoenen in grotere maten,” zegt GfK-onderzoeker Sandra Wolters. “Van de mannen heeft twaalf procent schoenmaat 46 of hoger. Dat is een groei van 1 procent in vijf jaar. Bovengemiddelde groei zien wij vooral bij jongere mannen, van 12 tot 39 jaar. Als ze ouder worden, krijgen ze géén kleinere schoenmaat, en de aanwas van jongeren met grote voeten aan de onderkant gaat door. Dus verwachten wij, dat het aandeel van de grote maten alleen maar zal toenemen.”
Vooral mannen in Noord- en Zuid-Holland kopen grote maten. In schoenenzaken ontstaat meer vraag naar grotere vrouwenmaten (43 en groter). GfK ziet die ontwikkeling echter nog niet. Het marktaandeel grote maten ligt bij vrouwen net als vijf jaar geleden op 2 procent.

Kindervoeten
Ecco verkoopt mannenschoenen tot en met maat 50 en voor vrouwen tot en met maat 43. “Klanten krijgen grotere voeten, en als service willen wij ook voor dezelfde prijs die grote maten kunnen bieden,” zegt algemeen directeur Michel Krol van Ecco. “Wij kijken wel wat commercieel haalbaar is. Echt hoge hakken van zo’n 4 á 5 centimeter hebben we tot maat 41. Tot maat 42 zijn ze maximaal 3 centimeter hoog, bij maat 43 een stuk platter. Die dames zijn over het algemeen wat langer en willen niet nog groter lijken.” Volgens Krol groeien vooral kindervoeten extreem. “De laatste jaren zien we vooral meisjes met maat 42, 43. Maar een damesleest past hen meestal niet goed, want kindervoeten zijn vaak smaller.”