TOP

Neffa onthult plannen voor nieuwe biomaterialenfabriek in Soest

Aniela Hoitink en Nicoline van Enter, de oprichters van het innovatieve productiebedrijf Neffa, hebben plannen voor een eigen fabriek in Soest. Hier willen ze kleding, schoenen en accessoires produceren volgens een zelfontwikkelde methode: lokaal, door middel van 3D en op basis van biogefabriceerde materialen.

Foto’s: Neffa New Fashion Factory

Er komt een nieuwe biomaterialenfabriek in Soest, de Neffa New Fashion Factory, zo melden initiatiefnemers Aniela Hoitink en Nicoline van Enter in een persbericht. Hoitink en Van Enter zijn ook de oprichters van Neffa, dat nieuwe materialen ontwikkeld voor de mode-industrie, zoals het op mycelium gebaseerde Mycotex. Nu zetten ze een volgende stap. Met hun materiaalkennis en geautomatiseerde productiemethoden willen ze het mogelijk maken om kleding, schoenen en accessoires van biogefabriceerde materialen als mycelium of algen te maken, lokaal en volledig in 3D. “Dat maakt naaiwerkzaamheden overbodig en biedt nieuwe ontwerpmogelijkheden die voorheen nooit mogelijk waren”, stellen ze in een persbericht.

‘Duizelingwekkend snel’

Het systeem van Hoitink en Van Enter kan ook werken met andere biomaterialen die kunnen worden gekweekt door vloeibare fermentatie, zoals collageen. Het hele proces, van het kweken van het materiaal tot het afleveren van de eindproducten, duurt slechts zeven dagen. “Dat is een duizelingwekkende snelheid vergeleken met de huidige complexe toeleveringsketen van de mode-industrie”, aldus de ondernemers. “En er zijn geen plastic of andere schadelijke chemicaliën nodig om producten te maken.” Het is nog niet bekend wanneer de fabriek opent. De ondernemers zijn hun productiemethode momenteel in samenwerken met hun Duitse partner aan het opschalen.