TOP

Slem in Waalwijk krijgt steeds meer vorm

Slem, het nieuwe innovatie- en educatiecentrum voor de schoenenbranche in Waalwijk, krijgt steeds meer vorm. Het centrum zal gevestigd worden in het nieuwbouwgedeelte van het voormalige gemeentehuis aan het Raadhuisplein in Waalwijk.

De gemeente heeft budget beschikbaar gesteld om de begane grond van het gebouw te verbouwen. Naast een seminarzaal en een aantal leslokalen, waar diverse cursussen en workshops zullen worden gehouden, komt er ook een galerie voor footwear design, in samenwerking met Liza Snook van het Virtual Shoe Museum. In deze galerie zullen exposities gehouden worden met innovatief werk van internationale schoenontwerpers en in sommige gevallen zullen deze ontwerpen ook te koop zijn. Volgens initiatiefneemster Nicoline van Enter is deze galerie daarmee uniek in de wereld.

Nederlands Leder en Schoenmuseum
De galerie gaat nauw samenwerken met het Nederlands Leder en Schoenmuseum. Vanuit de galerie – die dus midden in het centrum van Waalwijk zal worden gevestigd – zullen bezoekers worden doorverwezen naar het museum en zullen er gezamenlijke exposities worden georganiseerd.

Intussen wordt er ook deskundige werkgroep samengesteld die zich gaat buigen over de relocatie van het Nederlands Leder en Schoenmuseum. Het is de bedoeling dat het nieuwe museum in het retailcentrum zal worden gevestigd.

Industrial Footwear Design
De internationale opleiding Industrial Footwear Design gaat in januari 2013 van start. De startdatum is uitgesteld om er zeker van te zijn dat het pand gereed is. Ook wordt de studentenhuisvesting aan het Raadhuisplein, tegenover Slem in orde gemaakt.

In het nieuwe pand komt ook een ambachtelijke werkplaats waar prototypes en kleine series gekaakt kunnen worden. Er wordt samengewerkt met het St. Lucas College in Boxtel. De studenten van de opleiding Creatief Vakman kunnen eveneens de ambachtelijke werkplaats gebruiken.