TOP

Nieuwe expositie in Schoenenkwartier onderzoekt toekomst van het schoenenambacht

Voor de nieuwe expositie ‘Cutting Edges’ in het Waalwijkse Schoenenkwartier willen opkomende ontwerpers herdefiniëren hoe schoenen ontworpen, geproduceerd en gebruikt worden. De tentoonstelling opent in mei.

Cutting Edges wil de grenzen van het ontwerpen en maken van schoenen verkennen en verleggen, zo kondigt het Schoenenkwartier aan. Onderdeel van de expositie zijn soksneakers met zolen uit een wafelijzer en schoenen met sculpturale hakken uit de 3D-printer. Welke invloed hebben deze technologische ontwikkelingen op het ambacht van schoenmaken?

Bestaande en nieuwe technieken

Het Schoenenkwartier nodigde een aantal opkomende ontwerpers uit om nieuw werk te ontwikkelen in de werkplaatsen van het museum, de zogenaamde Maaklabs. Het gaat om Julien Chaintreau, Jelske Peterson en Jarah Stoop van Peterson Stoop, Naomi Hille en Anousjka Röben van Skua Studio, Suzanne Oude Hengel, Ruben Warnshuis en Tidhar Zagagi.

In samenwerking met de vaklieden van het museum combineerden zij bestaande en nieuwe maakwijzen, om tot bijzondere uitkomsten te komen. Cutting Edges laat hun denkwijze en proces zien, en natuurlijk het eindresultaat. Bezoekers kunnen ook meekijken bij de toepassing van nieuwe technieken en daar zelf mee aan de slag.

De expositie loopt van 2 mei tot en met 17 september 2023.