TOP

CBS: consumenten iets positiever in april

Consumenten waren in april voor de zesde maand op rij minder pessimistisch dan een maand eerder, meldt het CBS, al is het consumentenvertrouwen nog steeds erg laag. Ook de koopbereidheid verbeterde.

In de maand april komt het vertrouwen uit op -37, tegen -39 in maart. Een kleine verbetering dus, al ligt het consumentenvertrouwen nog wel ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-10). Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit (36) en in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59), sinds de start van de meeting in 1986.

Minder negatief over financiële situatie

Ook de koopbereidheid is iets minder negatief. Die komt uit op -30, tegen -33 in maart. Het oordeel over de financiële situatie in zowel de afgelopen twaalf maanden als de komende twaalf maanden verbetert eveneens. Nederlanders staan ook weer iets positiever tegenover het doen van grote aankopen. Over de algemene economische situatie blijven ze wel even pessimistisch: de deelindicator economisch klimaat blijft staan op -48.

Ontwikkeling van het consumentenvertrouwen van 2019 tot nu. Bron: CBS