TOP

Schoenenkwartier verder met extra subsidie en nieuwe Raad van Toezicht

Het Schoenenkwartier in Waalwijk krijgt een nieuwe Raad van Toezicht, die een directeur-bestuurder zal aanstellen, en een extra subsidie van bijna €180.000. Daarmee is het dreigende begrotingstekort afgewend.

Foto: Pulles & Pulles (Jeroen Pulles)

Een ruime meerderheid van de Waalwijkse gemeenteraad stemde donderdag 2 februari in met een extra subsidie van bijna €180.000, meldt het Brabants Dagblad. De meeste partijen zien de noodzaak om bij te springen, omdat het pas geopende Schoenenkwartier anders in de financiële problemen komt. Het veelbesproken vertrek van oud-directeur Anouk van Heesch is namelijk flink in de papieren gelopen. Het bestuur wilde na het aflopen van haar tweede jaarcontract op 1 december 2022 niet met haar verder, wat tot ver buiten Waalwijk tot onbegrip en woede leidde.

Tekort van bijna twee ton

In oktober werd een interim-directeur aangesteld, die – als ze tot 1 juli 2023 blijft – het museum volgens de krant een kleine €130.000 kan kosten. Met het werven van een nieuwe directeur, het beëindigen van het contract van Van Heesch, het inwinnen van juridisch advies en het inhuren van een communicatieadviseur liep de rekening verder op. De inkomsten van het Schoenenkwartier zijn nog bij lange na niet hoog genoeg om die kosten op te vangen. Al is het totaalbedrag van bijna €180.000 volgens wethouder John van den Hoven een ‘worstcasescenario’ en zou het tekort lager kunnen uitvallen als spoedig een nieuwe directeur-bestuurder wordt aangesteld.

Aansturing professionaliseren

Dat wordt een van de taken van de nieuwe Raad van Toezicht, meldt het Schoenenkwartier een dag later (vrijdag 3 februari) in een aankondiging. De Raad is per februari 2023 aangetreden en wordt gevormd door voorzitter Geertje Pruijsers, Ben van Heesbeen, Martijn Mathot en Olaf Vugts. Het huidige bestuur (Harrie de Werd en Margo Strik) legt de taken neer. “We professionaliseren de aansturing van het museum”, aldus Pruijsers. “De aan te stellen directeur-bestuurder krijgt meer verantwoordelijkheden en wij zullen nauwgezet toezien op de kaders die we daarover afspreken.”

Brede ervaring

De nieuwe Raad brengt brede ervaring mee. Pruijsers was ruim 8 jaar als toezichthouder betrokken bij de Design Academy Eindhoven en is nu toezichthouder bij Stichting Social Label in Den Bosch. Met haar achtergrond in marketing en communicatie werkte ze voor schoenenbedrijven als Manfield, Dolcis, Invito en Hush Puppies. Van Heesbeen had managementposities in zowel de profit als non-profitsector, onder meer bij Schiphol, het Stedelijk Museum in Amsterdam en het Mauritshuis in Den Haag. Mathot is sinds 2016 algemeen directeur van Bata Nederland en adviseert sinds een paar jaar ook andere bedrijven. Vugts heeft een eigen adviesbureau  in merkontwikkeling en storytelling en werkte daarvoor meer dan 32 jaar bij die andere publiekstrekker in de regio: De Efteling.

Blik op de toekomst

Wethouder Van den Hoven is blij dat de blik met hun komst nu op de toekomst is gericht. “De ambities van Waalwijk zijn torenhoog”, stelt hij in de aankondiging. “Het is goed om te zien dat de ambities van het Schoenenkwartier dat ook zijn. Ik heb er alle vertrouwen in dat de nieuwe Raad van Toezicht het Schoenenkwartier samen met alle medewerkers en vrijwilligers verder op de kaart zetten.”

De nieuwe Raad van Toezicht van het Schoenenkwartier,  van links naar rechts: Ben van Heesbeen, Martijn Mathot, Geertje Pruijsers en Olaf Vugts. Foto: Schoenenkwartier