TOP

Boosheid en onbegrip tot ver buiten Waalwijk: directeur Schoenenkwartier moet vertrekken

Anouk van Heesch stopt per 1 december als directeur van het Schoenenkwartier in Waalwijk. Niet uit eigen beweging; haar contract wordt niet verlengd door het bestuur. Het nieuws komt slechts twee maanden na de opening van het museum. In de regio én in de schoenenbranche overheersen boosheid en onbegrip.

Foto: Pulles&Pulles | Jeroen Pulles

Een petitie om Van Heesch aan te laten blijven, is inmiddels bijna anderhalf duizend keer ondertekend. Onder de ondertekenaars zijn vrijwilligers en medewerkers van het museum, inwoners uit de regio Waalwijk en bekende namen uit de schoenenindustrie als Fred de la Bretoniere, Jan Jansen, Geert Slaats en Hester Vlamings. Zij scharen zich massaal achter Van Heesch.

Geen nieuw contract

Van Heesch vertrekt op 1 december 2022 bij het Schoenenkwartier, exact twee jaar nadat ze er begon. Het is geen vrijwillige keuze; het bestuur wil na het aflopen van haar tweede jaarcontract niet met haar verder, zo bericht het Brabants Dagblad. “Mevrouw Van Heesch heeft hele goede dingen gedaan voor het museum”, zegt bestuurslid Harrie de Werd tegen de krant. “Nu bereiken we een nieuwe fase.”

Van Heesch geeft aan behalve de ‘slechte’ relatie met De Werd geen redenen te kunnen bedenken waarom het bestuur niet met haar verder wil. De Werd wil het besluit niet toelichten aan de krant. “Dat is besproken in een relatie van vertrouwelijkheid.” Beiden waren op het moment van schrijven niet telefonisch bereikbaar voor verder commentaar, Van Heesch heeft aangegeven morgen te kunnen reageren.

Slecht voor het museum, slecht voor Waalwijk

Met de opening van het Schoenenkwartier op 28 juni kwam de langgekoesterde wens van de gemeente in vervulling om het schoenenmuseum van de stad van een afgelegen industrieterrein naar een prominente plek in het centrum te halen, en daar klaar te stomen voor de toekomst. Dat juist de persoon die dit ambitieuze project leidde zo kort na de heropening al het veld moet ruimen, roept geschokte reacties op. “Dit is slecht voor het museum”, zegt Christine Vesters van de Waalwijkse schoenenfamilie Vesters, die het initiatief nam voor de petitie, tegen BN De Stem. “En slecht voor Waalwijk.”

De gemeente lijkt zich minder zorgen te maken. Wethouder Dilek Odabasi was al op de hoogte van het feit dat het bestuur samen met de nog op te richten Raad van Toezicht op zoek gaat naar een nieuwe directeur-bestuurder. “Dat is een interne aangelegenheid van het bestuur”, aldus Odabasi in een reactie. “Wij hebben er alle vertrouwen in de continuïteit van het Schoenenkwartier hiermee niet in het geding komt.”