TOP

Schoenenkwartier haalt nieuwe directeur-bestuurder bij Textielmuseum

Het Schoenenkwartier heeft een nieuwe directeur-bestuurder gevonden in de persoon van Rinske Jurgens, die nu nog als hoofd Museumzaken voor het Textielmuseum in Tilburg werkt. Per 1 juni maakt ze de overstap naar Waalwijk.

Beeld: Fina Fotografie

Met haar komst is de nieuwe organisatiestructuur van het Schoenenkwartier rond, zo blijkt uit een persbericht. Van bestuur met directeur wordt overgestapt op een Raad van Toezicht-model met een directeur-bestuurder. Deze Raad van Toezicht trad begin dit jaar aan en bestaat uit voorzitter Geertje Pruijsers, Ben van Heesbeen, Martijn Mathot en Olaf Vugts. Het Schoenenkwartier werd sinds het vertrek van Anouk van Heesch geleid door een interim-directeur, Mechtild van den Hombergh. Zij verlaat het museum per 1 juli.

Roerige periode

Het afgelopen jaar was er veel te doen rondom het Schoenenkwartier. Het toenmalige bestuur wilde na het aflopen van het tweede jaarcontract van oud-directeur Van Heesch, op 1 december 2022, niet met haar verder. Dat leidde tot ver buiten Waalwijk tot onbegrip en woede. Een opvolger was er op dat moment niet en het aanstellen van een interim-directeur liep behoorlijk in de papieren. Een paar maanden na het vertrek van Van Heesch stopte ook conservator Inge Specht, die ruim 25 jaar aan het museum verbonden was. Met de komst van een Raad van Toezicht legde ook het voormalige bestuur de taken neer, en zo staat er dus een heel nieuw team.

Veel potentie

Jurgens komt van het Textielmuseum in Tilburg, dat in opzet een grote inspiratiebron was bij de realisatie van het Schoenenkwartier. Ze studeerde aan de Kunstacademie in Tilburg en de Universiteit van Amsterdam en kwam daarna al snel in de museumwereld terecht. Zo was ze meer dan vijftien jaar verbonden aan het Maritiem Museum in Rotterdam en ruim vier jaar aan Stichting Nationaal Museum voor Wereldculturen, waarin het Tropenmuseum Amsterdam, Museum Volkenkunde Leiden, Afrika Museum Berg en Dal en Wereldmuseum Rotterdam verenigd zijn.

Ze heeft zin in de overstap naar Waalwijk. “Ik zie zoveel potentie”, zegt ze. “Het gaat over een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft. Schoenen zijn van iedereen en daarmee relevant voor een breed publiek. Hoe mooi om daarbij het heden en verleden van schoenen maken verder tot leven te brengen. Daar wil ik graag als eindverantwoordelijke aan bijdragen.”