TOP

Omzet detailhandel stijgt door hogere bonbedragen

Kleding- en schoenenwinkels hebben in het eerste kwartaal van 2023 geplust ten opzichte van een jaar eerder, blijkt uit gegevens van het CBS. Dat komt vooral door de hogere prijzen; het aantal verkochte stuks steeg beduidend minder hard.

Beeld: Artiom Vallat via Unsplash

In totaal zette de detailhandel in het eerste kwartaal van 2023 bijna 8 procent meer om dan in dezelfde periode een jaar eerder. Deze toename komt door hogere prijzen; het volume was ruim 3 procent lager. Dit meldt statistiekbureau CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers. Het is voor het achtste kwartaal op rij dat de omzet in de retail hoger is dan een jaar eerder. Vanaf het tweede kwartaal van 2022 daalt het volume en wordt de omzetstijging gerealiseerd door hogere prijzen.

Meer omzet, minder volume

Kledingwinkels noteerden 13,5 procent meer omzet dan in het eerste kwartaal vorig jaar, terwijl de volumegroei niet verder kwam dan iets meer dan 3 procent. Bij schoenenwinkels in eenzelfde ontwikkeling te zien: de omzet nam toe met 9,3 procent, het volume met 3,5 procent. Al zijn het cijfers die een enigszins vertekend beeld geven, want de eerste weken van de vergelijkingsperiode (Q1 2022) was er een lockdown en waren de winkels dicht.

De online omzet in de detailhandel daalde met ruim 1 procent ten opzichte van het eerste kwartaal in 2022. Multichannelspelers boekten 10 procent minder online omzet en bij de pure players was de omzet bijna 6 procent hoger.