TOP

Onderzoek: hooggehakte vrouwen zijn geëmancipeerder

Vrouwen die hoge hakken dragen blijken zich meer geëmancipeerd te gedragen dan vrouwen op platte schoenen. Dat blijkt uit een wetenschappelijk experiment van tijdschrift Glamour en de Vrije Universiteit Amsterdam.

Tot nu toe werd er altijd gedacht dat vrouwen op hoge hakken zich kwetsbaar en ondergeschikt opstelden tegenover mannen. In gevaarlijke situaties ren je immers minder snel als je hakken aan hebt.

Uit het onderzoek blijkt echter dat deze redenering niet klopt. In het experiment onder tachtig vrouwen werd onderzocht wat het effect is van het dragen van hoge hakken tegenover het dragen van plat schoeisel. De centrale vraag was: welke invloed hebben de verschillende soorten schoenen op zowel het zelfbeeld van vrouwen, als hun gedrag in sociale situaties?

Dominante rol
Het onderzoek spitste zich toe op de factoren verleidelijkheid, dominantie, extraversie en ideaal lichaamsbeeld. Hieruit bleek dat vrouwen aanzienlijk tevredener zijn over zichzelf wanneer ze hakken dragen in plaats van platte schoenen. Ook hebben hakkendragende vrouwen een voorkeur voor afbeeldingen van situaties waarin vrouwen een dominante rol spelen. De onderzoekers concluderen daaruit dat vrouwen op hakken kiezen voor een geëmancipeerd zelfbeeld en dat ze zich ook naar gedragen.

Buikgevoel 
Hooggehakte dames blijken zich op sociaal vlak verleidelijker, dominanter en meer extravert op te stellen dan vrouwen op platte schoentjes. “Leuk dat mijn buikgevoel over hakkendragen: ‘ik voel me vooral sterker op mijn hoge hakken’, nu bewezen is,” reageert Karin Swerink, hoofdredacteur van Glamour. “En hoe fantastisch is het dat stiletto’s bijdragen aan de emancipatie van de vrouw?”