TOP

Open dag ‘Industrial Footwear Design’

De opleiding 'Industrial Footwear Design' is in september 2008 van start gegaan. Deze eenjarige part-time cursus is bedoeld voor mensen met een creatieve achtergrond die zich graag verder willen specialiseren tot professioneel schoenontwerper.

Inmiddels is de eerste lichting van tien studenten aan het afstuderen, nadat zij de afgelopen maanden met succes al diverse praktijkopdrachten hebben uitgevoerd voor diverse bedrijven, van Sacha en Fornarina tot Durea en Le Coq Sportif.

Doelgroep
In september 2010 begint het nieuwe cursusjaar. De opleiding is bedoeld voor mensen die al een creatieve HBO hebben afgerond, zoals een kunst-of modeacademie, of kunnen aantonen dat zij over voldoende creativiteit en een HBO-denkniveau beschikken. Tijdens de cursus wordt in theorie en praktijk ingegaan op alles wat een industrieel schoenontwerper moet weten, van gedegen kennis van schoenconstructie, materialen en pasvorm, tot trend research, design tekenen, het uitwerken van een concept tot een collectie, het maken van technische specificaties en sample correcties en het presenteren van designs aan marketing en verkoop. Ook is er een mogelijkheid om de softwareprogramma’s Illustrator en Photoshop te leren.

Praktijkgericht
Centraal staat het toepassen van de eigen creativiteit om een innovatieve, maar commerciële collectie te kunnen ontwerpen, geschikt voor de beoogde doelgroep en prijsniveau. Tijdens de opleiding zullen studenten een aantal opdrachten uitvoeren voor internationale merken, waarbij zoveel mogelijk de daadwerkelijke praktijk wordt aangehouden. De opdrachtgever geeft een duidelijke briefing, die de studenten vervolgens onder begeleiding uitvoeren en uiteindelijk aan het bedrijf presenteren. Waar mogelijk worden de ontwerpen uitgemonsterd. Afgestudeerden hebben na de opleiding een volledig portfolio waarmee zij de arbeidsmarkt op kunnen.

Persoonlijke aandacht
Alle lessen worden verzorgd door ervaren docenten uit binnen? en buitenland, die zelf ook werkzaam zijn in de praktijk. Per cursusjaar worden niet meer dan twaalf studenten toegelaten, zodat iedereen voldoende aandacht krijgt en zich kan ontwikkelen in de richting die men voor ogen heeft.

Bij de eerste lichting is een grote diversiteit aan eindopdrachten te zien, van sneakers tot high fashion pumps, een comfortcollectie voor mannen, kinderschoenen en zelfs veiligheidsschoeisel.

Toelating en studiebelasting
Er geldt een toelating voor de cursus. Geïnteresseerden wordt gevraagd een schriftelijke motivatie met cv en een beperkt portfolio in te sturen en op grond hiervan wordt een eerste selectie gemaakt. De toelatingsgesprekken met de docenten en een proefopdracht vinden plaats in juni.

Industrial Footwear Design is een pittige cursus, de lessen vinden wekelijks plaats op de donderdagmiddag en -avond, in het nieuwe lesgebouw in Utrecht en op diverse excursie- locaties, en daarnaast is er een studiebelasting van twaalf uur per week. Ook zal een aantal (buitenlandse) vakbeurzen worden bezocht.

Open dag
Geïnteresseerden zijn van harte welkom tijdens de open dag op 24 april, van 10.00 tot 14.00 bij de SVGB aan de Vlietwal 2 in Nieuwegein. De brochure is verkrijgbaar bij Joke Verkerk, e-mail: jverkerk@svgb.nl