TOP

Personeelstekort in de detailhandel kost ondernemers omzet

Hoewel het aantal vacatures in de retailsector niet meer lijkt te stijgen, kampen winkels nog steeds met grote personeelstekorten. Dat kost ondernemers omzet, signaleert ABN Amro.

Foto: Ron Lach via Pexels

Bijna vier op de tien ondernemingen ervaart het personeelstekort als belemmering (CBS), stelt de bank in het rapport Stand van Retail. Het hoge aantal openstaande vacatures veroorzaakt allerlei problemen voor retailers. Daardoor is de werkdruk zeer hoog en is het lastig om werkroosters rond te krijgen, tot op het punt dat winkels dan maar vaker of eerder sluiten.

Naar andere winkel

Onderzoeksbureau Q&A onderzocht wat de consument doet wanneer een winkel gesloten is; 45 procent van de consumenten komt weer terug wanneer de  winkel weer open is, 17 procent wijkt uit naar de webshop van de winkel als die er is. Uiteindelijk kiest ruim een derde (36%) ervoor om bij een andere winkel te kopen. Bij jongeren loopt dit op tot 44 procent.

Lees ook: Help, personeel gezocht! Hoe je in een krappe arbeidsmarkt tóch goede mensen vindt

Vergrijzing grote boosdoener

Het aantal openstaande vacatures in de retail loopt sinds 2014 op. De oorlog in Oekraïne en de als gevolg daarvan sterk gestegen inflatie leidde tot wat voorzichtigheid bij het aannemen van personeel, maar nog steeds staan er heel veel vacatures open. De vergrijzing is de voornaamste oorzaak hiervoor: het aandeel werkenden in Nederland neemt al jaren af. Ook speelt mee dat werken in de detailhandel door een groot deel van de beroepsbevolking als onaantrekkelijk wordt gezien.

‘Saai en stressvol’

Maar liefst 68 procent vindt de winkel geen leuke plek om te werken, blijkt uit een enquête van onderzoeksbureau Q&A. Respondenten geven aan dat het werk hen saai, eentonig, stressvol of chaotisch lijkt (22%), het loon niet aantrekkelijk is (12%) of het fysiek te zwaar is (5%). Daarnaast geeft 45 procent aan de winkel als werkplek niet aantrekkelijk te vinden omdat ze het elders al naar de zin hebben. Mensen die in de winkel werken doen dat vooral omdat het ‘leuk en gezellig’ is (46%).