TOP

Professoren over ‘rode zolen-zaak’: op kleur geen monopolie

Elf Amerikaanse hoogleraren die gespecialiseerd zijn in merkenrecht steunen Yves Saint Laurent (YSL) in de rechtszaak over de rode schoenenzolen die de Franse schoenenontwerper Christian Louboutin tegen het modehuis heeft aangespannen.

Louboutin beweert dat rode zolen zijn handelsmerk zijn en had Yves Saint Laurent in april 2011 aangeklaagd, omdat het Franse modehuis een paar rode schoenen met rode zolen in de collectie had. De pump van Yves Saint Laurent is ook uitgevoerd in donkerblauw, groen en paars, met bijpassende zolen. Volgens Louboutin zorgen deze YSL-ontwerpen met de rode zool bij consumenten voor verwarring. Daarom eist de schoenenontwerper een schadevergoeding van 1 miljoen dollar van het modehuis.

Rode nagellak
In 1992 verfde Louboutin voor het eerst de zolen van zijn ontwerpen met een potje nagellak rood. Sindsdien gebruikt hij de rode zool als kenmerk van zijn schoenen.

De rechter in New York oordeelde in augustus 2011 echter dat een kleur niet in aanmerking komt als handelsmerk in de mode-industrie. Louboutin is in hoger beroep gegaan tegen de uitspraak.

Geen monopolie op kleur
De elf professoren van de universiteiten van Washington, Boston, Camden, Minnesota, Denver, Virginia en Georgetown zijn het absoluut niet met Louboutin eens, want zij vinden dat een kleur niet gemonopoliseerd kan worden. In een brief aan het Federale Hof van Beroep bepleiten zij dat de argumenten van Louboutin, om een kleur in de mode te beschermen, verworpen moeten worden om de vrijheid van innovatie en concurrentie te behouden.

Rode schoenen
“Een vrouw die rode schoenen koopt, heeft daar een reden voor. Rode schoenen hebben een bepaalde betekenis voor haar en voor anderen, die niet geëvenaard kan worden door schoenen in een andere kleur. Gezien de aanzienlijke creativiteit die betrokken is bij zowel het ontwerp als bij de consumptie van mode, moeten rechtbanken niet één bedrijf de mogelijkheid geven om submarkten binnen de mode te monopoliseren,” is het standpunt van de elf hoogleraren. Volgens deze deskundigen op het gebied van merkenrecht moet daarom elke ontwerper de mogelijkheid hebben om alle kleuren te kunnen gebruiken.

Het is nog niet bekend wanneer het hoger beroep van Louboutin voor de rechter komt.