TOP

Rechter: rode zolen zijn handelsmerk van Louboutin

De Amerikaanse rechtbank heeft eindelijk een uitspraak gedaan in de 'rode zolen'-rechtszaak die Christian Louboutin tegen Yves Saint Laurent aanspande. De Franse schoenenontwerper had een patent op rode zolen geëist.

De rechter oordeelde dat de kenmerkende rode zolen van Louboutin wel degelijk gelden als handelsmerk. Daarom mogen er geen schoenen meer geproduceerd worden met de beroemde rode zolen, tenzij het echte Louboutins zijn.

Uitzondering
De rechtbank maakt echter een uitzondering; het verbod op rode zolen geldt namelijk niet wanneer de complete schoen rood is. En dat is wel het geval bij de schoenen van Yves Saint Laurent, die voor Christian Louboutin de aanleiding voor deze rechtszaak vormden.

Handelsmerk
Louboutin lijkt vrede te hebben met de uitspraak. “Wij zijn heel blij dat de rechtbank erkent dat kleur wel degelijk een handelsmerk kan zijn in de mode-industrie”, laat de schoenontwerper weten in een verklaring. “Louboutin zal, zeker na deze uitspraak, doorgaan met het beschermen van dit handelsmerk.”

Yves Saint Laurent
Ook bij Yves Saint Laurent wordt de uitspraak als winst gezien. “Yves Saint Laurent heeft nooit de intentie gehad Louboutin te imiteren. Sterker nog, ons merk produceerde al geheel rode schoenen in de jaren ’70, lang voordat het merk Louboutin bestond”, aldus een woordvoerder van het Franse modehuis. “Yves Saint Laurent zal dan ook doorgaan met de productie van de monochrome schoenen, inclusief de rode versie.”