TOP

Retailers Bob en Carla Leferink stoppen, maar de zoektocht naar een opvolger gaat door

Gaat de deur van Leferink Schoenen na meer dan 120 jaar definitief op slot? Retailers Bob en Carla Leferink nemen eind 2022 afscheid van het vak, maar ze hopen dat hun schoenenzaak in Delden (Twente) blijft voortbestaan. Helaas leverde de zoektocht naar een opvolger tot nu toe geen resultaat op. Nóg niet, zeggen ze. “We hebben er vertrouwen in dat het gaat lukken.”

Er is de ondernemers veel aan gelegen om Leferink Schoenen in Delden te laten voortbestaan. De familie verkoopt al meer dan 120 jaar schoenen aan de Langestraat en de winkel groeide in die tijd uit tot een begrip in Twente. Bob en Carla, die broer en zus zijn, namen het bedrijf in 1989 over. “In totaal hebben we meer dan veertig jaar met heel veel plezier samengewerkt”, vertelt Bob Leferink. “Maar nu we allebei de zestig naderen, vinden we het mooi geweest. Het schoenenvak is prachtig, maar ook veeleisend en intensief. Voor ons is de tijd gekomen om verder te kijken.”

Met de coronacrisis heeft hun beslissing niets te maken. “Integendeel”, zegt Leferink. “Op de momenten dat we open mochten zijn, hebben we buitengewoon goed gedraaid. We profiteerden van het feit dat mensen liever in eigen dorp winkelden dan in de stad. Delden is een mooi plaatsje met een aantrekkelijk historisch centrum, dat ook in coronatijd goed werd bezocht.”

Vijf generaties in de schoenen

Met het besluit om te stoppen komt een einde aan vier generaties Leferink in de schoenen. Of eigenlijk vijf, want voor de opening in 1900 was er al een Leferink-telg met een klompenmakerij in het centrum van Delden. “We hebben geen opvolging binnen de familie”, zegt Leferink. “Carla heeft geen kinderen en mijn zoon en dochter willen een andere kant op. Daarop zijn we met behulp van Inretail binnen de branche gaan zoeken. We hebben al een aantal gesprekken met potentiële overnamekandidaten gevoerd, maar nog zonder succes.”

Zijn gedroomde kandidaat? Een bedrijfsleider die klaar is om op eigen benen te staan of een collega-retailer die wil uitbreiden met een extra filiaal. Liefst iemand die bereid is om het personeel over te nemen. “Natuurlijk zou het mooi zijn als de familienaam op de gevel blijft staan, maar dat is geen must. Het belangrijkste is dat onze vaste klanten ook in de toekomst op deze plek terecht kunnen voor nieuwe schoenen. Want dat is bepaald geen kleine groep; ons klantenbestand telt 10.000 adressen.”

Emotionele reacties

Voor hen wil Leferink de winkel behouden. “Klanten reageerden echt emotioneel toen we in april aankondigden dat we eind dit jaar stoppen. De dag erna liep het storm; mensen kwamen voor de zekerheid direct extra schoenen inslaan. We hebben het nieuws bewust tijdig bekend gemaakt, om geïnteresseerden ruim de tijd te geven om zich te melden.” De vergrijzing en het gebrek aan opvolging zijn al jaren een groeiende zorg in de schoenenretail en dat weet Leferink. Maar hij en zijn zus zetten hun zoektocht met vertrouwen voort. “Leferink Schoenen is een gezond bedrijf waar een goede boterham mee te verdienen is. We hopen dat dat behouden kan blijven, dat zou het mooiste zijn voor iedereen.”