TOP

Sabu sluit kantoor en showroom in Nederland

De Duitse inkoopvereniging Sabu Schuh & Marketing Gmbh heft de Nederlandse divisie op. De aangesloten leden en leveranciers in de Benelux worden vanaf 1 juli 2020 rechtstreeks vanuit Duitsland begeleid.

Het kantoor van Sabu Schoen & Marketing in Nederland en de showroom in Cast worden per 30 juni 2020 gesloten. “We hebben helaas moeten concluderen, dat de interesse voor een nieuwe inkooporganisatie voor de Nederlandse schoenenmarkt begrensd is gebleken”, licht Stephan Krug, de directeur van Sabu Duitsland, toe in een persbericht. “De marktsituatie was dusdanig moeizaam dat we het niet hebben gered, hoe jammer ook”, vult Richard Brekelmans, die samen met Krug de directie van de Nederlandse tak vormde en het gezicht voor de Benelux was, telefonisch aan.

Strikte financiële eisen

Vanwege strikte financiële eisen aan nieuwe leden, kon Brekelmans niet zoveel winkeliers aannemen als hij had gewild. “Van de 65 aanvragen zijn er twintig doorheen gekomen. We hebben voor alle leden een kredietverzekering, maar door de recente faillissementen van Bovendeert, Dungelmann en Leemans werd de kredietverzekeraar steeds terughoudender.” Daarnaast had Sabu te maken met een toenemend aantal leveranciers die buiten inkooporganisaties om werken. “Dat sloeg een gat in onze budgettering.”

Naar de Benelux

Sabu Schuh & Marketing maakte in februari 2017 bekend uit te breiden met een divisie voor de Benelux, met Richard Brekelmans en Stephan Krug als directie. Brekelmans was naast directielid ook mede-eigenaar van de Nederlands-Belgische tak. “Ik wilde als ondernemer met andere ondernemers aan tafel kunnen zitten”, vertelde hij in een eerder interview met Schoenvisie. “En laten zien dat ik bereid ben om mijn nek uit te steken voor deze club.”

Schouder aan schouder

De nieuwe Nederlandse inkoopvereniging wilde zich onderscheiden door de ondernemer weer voorop te plaatsen, stelde Brekelmans bij de oprichting. “Persoonlijk contact is een belangrijke pijler: weten wie je voor je hebt en wat er binnen zijn of haar onderneming speelt. En we stellen de samenwerking tussen de drie partijen – de inkooporganisatie, retailers en contractleveranciers – centraal, in plaats van ons tussen de winkelier en leverancier te plaatsen.” De focus lag op het comfortsegment. “Gespecialiseerde winkeliers samenbrengen en er als club de schouders onder zetten, dat was mijn ideaal.”

Nieuw aanspreekpunt

Brekelmans blijft tot 30 juni 2020 aan Sabu verbonden om de overgang in goede banen te leiden. Daarna zullen de aangesloten leden en leveranciers in de Benelux rechtstreeks via het hoofdkantoor in Heilbronn worden begeleid. Brekelmans: “De huidige leden blijven, tenzij ze zelf anders beslissen, lid van Sabu. Ze houden toegang tot de collecties, het orderportaal en het centrale betalingssysteem. De winkeliers die ik tot nu toe heb gesproken, hebben aangegeven te blijven – alles functioneert voor hen prima. Wel vinden ze het jammer dat ik straks niet meer het aanspreekpunt ben. De meesten zijn via mij bij Sabu terechtgekomen.” Na de afrondende periode begint hij aan de volgende stap in zijn schoenencarrière, die inmiddels vier decennia beslaat. “Natuurlijk is het jammer dat dit niet gelukt is”, zegt hij. “Maar dat is ondernemen, hè? Risico’s horen erbij. Aan het enthousiasme en het aantal uren dat ik in Sabu heb gestopt, heeft het in ieder geval niet gelegen.”

Dit bericht is geüpdatet op 10 december 17:00 uur.

Foto: Sabu Schuh & Marketing Gmbh