TOP

Schade winkeldiefstal stijgt, Kamermeerderheid wil strengere aanpak

De schade door winkeldiefstallen is in 2009 met 5 procent gestegen naar 325 miljoen euro. Dat blijkt uit het Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 van Detailhandel Nederland.

Het Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 wijst uit dat winkeliers 14% vaker contact opnemen met politie vanwege een winkeldiefstal. In heel Nederland hebben winkeliers in 2009 45.000 keer de politie gebeld. De stijging van de winkeldiefstallen leidt ook tot meer aanhoudingen door politie. Haalde politie in 2008 30.000 winkeldieven op, in 2009 waren dat er al 31.000. Vrijwel alle aangehouden winkeldieven krijgen iets van een straf; bijvoorbeeld een politietransactie of een geldboete.

Geldboetes
Volgens Detailhandel Nederland zijn de geldboetes voor volwassenen en ‘first offenders’ veel te laag en schrikken ze potentiële winkeldieven absoluut niet af. Het boetebedrag van €150,- en €250,- wordt niet eens jaarlijks gecorrigeerd voor inflatie, zegt Detailhandel Nederland in een persbericht. Sander van Golberdinge, secretaris winkelcriminaliteit van Detailhandel Nederland: “De boete voor winkeldiefstallen is een schijntje. Alleen al de aanhouding van de winkeldief kost de samenleving veel meer dan die €250.”

Totale kosten winkelcriminaliteit
Winkeliers worden niet alleen geconfronteerd met winkeldiefstallen maar ook met interne fraudes, inbraken, vernielingen, overvallen en ramkraken. De totale schade als gevolg van winkelcriminaliteit was in 2009 € 740 miljoen. Aan preventie geven winkeliers € 290 miljoen uit. Winkelcriminaliteit kost dus meer dan €1 miljard.

Misdaadmeter
Op de website van Detailhandel Nederland staat nu ook een Misdaadmeter. Daarin kun je per gemeente kijken hoeveel winkeldiefstallen er zijn gepleegd en wat voor soort straffen er zijn uitgedeeld.

Kamer wil strengere straffen
Een Kamermeerderheid wil dat winkeldiefstal harder bestraft wordt. Ook moeten retailers makkelijker aangifte kunnen doen, meldt De Telegraaf. Slechts een klein deel van de retailers geeft diefstal aan bij de politie. Het merendeel doet dit niet omdat ze geen tijd of bewijs hebben om aangifte te doen. De VVD betreurt de huidige gang van zaken en vindt dat het beleid van het vorige kabinet op dit punt niet effectief is geweest.

De VVD wil dat winkeldieven na drie vergrijpen de maximale gevangenisstraf van drie jaar krijgen. Daarnaast pleit de partij voor hogere boetes en dat er in winkels gesurveilleerd mag worden door politie in burger. Ook PvdA, PVV en SP zijn voor hogere boetes en dat er gemakkelijker via internet aangifte gedaan kan worden.

Gebiedsverboden 
De SP gaat nog een stapje verder en pleit voor gebiedsverboden voor winkeldieven. Daarnaast vindt de partij dat ondernemers schadeloos gesteld worden. De partij zegt dat veel detaillisten zich in de steek gelaten voelen door de halfzachte aanpak van winkelcriminaliteit.

De SP pleit voor gebieidsverboden voor winkeldieven en de partij wil dat ondernemers schadeloos worden gesteld. “Het is tijd voor stevige actie”, aldus SP-Kamerlid Gesthuizen. “Door de halfzachte aanpak van winkelcriminaliteit voelen velen zich in de steek gelaten.”

Rapport
Lees hier het volledige rapport Nationaal Onderzoek Winkelcriminaliteit 2010 (PDF)