TOP

Bama Group gaat verder onder nieuwe eigenaar

Bama kan weer vooruit kijken. De schoenverzorgingsspecialist is overgenomen door de Duitse investeringsmaatschappij MKCP, waarmee de continuïteit en investeringen voor de toekomst volgens het bedrijf verzekerd zijn.

Beeld: Bama Magic Elements

De overname vormt de ‘laatste bouwsteen’ in de herstructurering onder zelfbestuur, laat Bama GmbH in een persbericht weten. De schoenverzorging- en zolenspecialist startte begin februari een insolventieprocedure in eigen beheer (een gerechtelijke procedure die bedrijven in zwaar weer de mogelijkheid biedt om de zaken onder toezicht terug op de rails te krijgen, red.) om het bedrijf te redden en de werkgelegenheid veilig te stellen. Dat plan voorzag, naast een reorganisatie, in de overname door een investeerder.

Continuïteit gewaarborgd

Die overnamekandidaat werd gevonden in de in Hamburg gevestigde investeringsmaatschappij MKCP, een specialist in bedrijfsontwikkeling in ‘speciale situaties’. MKCP neemt alle aandelen, de merkrechten, de productportefeuille en de werknemers over. De holding zet de productie in Polen voort en wil investeren in de verdere ontwikkeling van het assortiment. De overname gaat dan ook gepaard met een kapitaalverhoging. “We zijn ervan overtuigd dat deze overeenkomst het startpunt zal zijn van een positieve toekomst”, zegt Michael Krieger, managing partner van MKCP. “Bama is een gevestigd en innovatief bedrijf met een sterke merkaanwezigheid en een toegewijd team.”

Belangrijke mijlpaal

Bama kwam in de problemen door de ‘aanzienlijke marktverstoringen’ – eerst de pandemie, toen de oorlog in Oekraïne – in combinatie met een gebrek aan staatssteun tijdens de crisis, waardoor de directie geen andere keuze zag dan een insolventieaanvraag in te dienen. Dat proces is volgens CEO Stefan Rassau succesvol afgerond. “Een belangrijke mijlpaal voor ons bedrijf”, zegt hij. “We zijn onze medewerkers en zakenpartners enorm dankbaar voor hun steun en loyaliteit tijdens deze uitdagende periode. En we zijn ervan overtuigd dat we met MKCP een partner aan onze zijde hebben waarmee we vooruit kunnen kijken.”