TOP

Slachtoffers overval krijgen beveiligingskosten vergoed

Ondernemers en particulieren die zijn overvallen kunnen vanaf woensdag 19 mei 2010 de kosten van beveiligingsmaatregelen terugkrijgen. Het gaat om een vergoeding van maximaal 1000 euro per aanvraag.

Het subsidiebedrag is bedoeld voor preventieve maatregelen als kluizen, trainingen, cameratoezicht en de beveiliging van deuren.
Het doel van de regeling is dat winkeliers of particulieren niet opnieuw worden overvallen. Uit cijfers blijkt namelijk dat woningen en bedrijven die eerder zijn overvallen meer kans hebben om opnieuw doelwit te worden.

3 miljoen euro subsidie
Minister Hirsch Balin van Justitie heeft drie miljoen euro voor de subsidies uitgetrokken. Hoewel het aantal overvallen dit jaar licht is gedaald, vindt de minister het overvalcijfer toch nog te hoog, meldt Detailhandel Nederland.

Aangifte
De subsidieregeling is bedoeld voor ondernemers en particulieren die in 2010 slachtoffer zijn geweest van een overval. Wie dat met een aangifte kan aantonen, krijgt de kosten voor de beveiligingsmaatregelen in en om de woning of het bedrijf via de subsidieregeling vergoed. De aanvraag moet voor 1 juli 2011 ingediend worden bij het Schadefonds Geweldsmisdrijven.  

Taskforce Overvallen
De regeling werd in februari van dit jaar al aangekondigd tijdens de bijeenkomt van de Taskforce Overvallen. Deze werkgroep werd vorig jaar door de minister van Justitie in het leven is geroepen om het aantal overvallen op winkels en horecagelegenheden drastisch terug te dringen.