TOP

Start opleiding Industrial Footwear Design

De opleiding Industrial Footwear Design is donderdag 24 september 2009 van start gegaan met een bijeenkomst in het Nederlands Leder- en schoenenmuseum in Waalwijk.

Uit negentien aanmeldingen zijn de meest gemotiveerde en creatieve ontwerpers geselecteerd. De cursisten krijgen onder andere les van trendforecaster Nicoline van Enter en schoenontwerpster Hester Vlamings. Zij zijn medeverantwoordelijk voor de ontwikkeling van het lesprogramma. In oktober gaan de deelnemers naar Italë voor een bezoek aan de Lineapelle en Fornarina.

Samenwerking
Ook merken als Sacha, Durea, Fred de la Bretoniere, Le Coq Sportif, Shoesme en Greve zijn nauw betrokken bij de opleiding. De bedrijven geven opdrachten en beoordelen de ontwerpen van de studenten. Van de beste ontwerpen maken de fabrikanten monsters. Eventueel worden de ontwerpen ook in productie genomen. ,,De kwaliteit en creativiteit van de studenten wordt door de samenwerking met deze merken sterk aangesproken”, aldus Liesel Swart, docent en projectleider van de opleiding Industrial Footwear Design. De opleiding wordt gegeven bij de SVGB, kennis- en opleidingencentrum in Nieuwegein.

Talent
Tot nu toe drongen Nederlandse schoenontwerpers niet makkelijk door in de internationale wereld van fashion en design. Volgens Liesel Swart heeft dat niets te maken met een gebrek aan talent: ,,Dat is er genoeg. Er ontbrak echter een opleiding die goed op het bedrijfsleven aansloot. Vanuit de schoenindustrie was er grote vraag naar nieuw talent en ook studenten zelf hadden behoefte aan een ontwerpopleiding. Voor volgend jaar zijn er ook al twee aanmeldingen binnen,” aldus de projectleider. De studenten die aan de opleiding beginnen, hebben diverse achtergronden. De een komt van de kunstacademie, de ander heeft een modeopleiding gevolgd. Allen hebben ze één ding gemeen: de passie voor ontwerpen

Amerikaanse schoenontwerper
Tijdens de eerste bijeenkomst maakten de twaalf cursisten kennis met elkaar. Na een openingswoord van SVGB-directeur, Jan Vissers, vertelde de Amerikaanse schoenontwerper Omar Bailey over zijn bedrijf Bright Idea. Modejournaliste Georgette Koning gaf een lezing over de kostuumgeschiedenis van de afgelopen eeuw. Aansluitend kregen de schoenontwerpers in spe van conservator Inge Specht een rondleiding door het Nederlands Leder en Schoenenmuseum.

Belezza-pump
‘s Avonds maakten de deelnemers onder leiding van Nicoline van Enter een schets aan de hand van het Shoemix-spel. Dit was ook hun welkomstcadeautje. Daarna gaf Nicoline van Enter een introductie over forecasting. Als eerste opdracht moeten de studenten een nieuw ontwerp voor Collections een Bellezza-pump voor herfst/winter 2010-2011 maken, waarbij de leest, zool en prijsklasse behouden moeten blijven.