TOP

Tweede Kamerlid loopt snuffelstage bij schoenmaker

Het Tweede Kamerlid Erik Ziengs (VVD) maakt kennis met het vak van schoenmaker door middel van een stage bij schoenmaker Jan Knaapen in Assen.

Erik Ziengs loopt deze snuffelstage in het kader van de campagne ‘Ieder z’n vak!’, die ambachtelijk vakwerk op de kaart probeert te zetten.

Vakwerk
De VVD’er is erg enthousiast over wat hij zag en leerde van de vakman Jan Knaapen. “Schoenmaken is vakwerk, dat heb ik nu zelf meegemaakt. Ervaren en nieuwe vakmensen zijn hard nodig. Daar moeten we aan werken. In het onderwijs verdient vakmanschap meer aandacht. De ambachtseconomie biedt ondernemende mensen veel kansen.”

Tekort
Volgens het Hoofdbedrijfschap Ambachten (HBA) dreigt er een tekort aan goede vakmensen. In 2020 zijn er in Nederland minimaal 250.000 nieuwe vakmensen nodig. Met de campagne ‘Ieder z’n vak!’ vraagt het HBA daar aandacht voor. De organisatie neemt namens 36 ambachtelijke branches maatregelen om de ambachtseconomie aantrekkelijker te maken voor jongeren en andere talenten. Ook andere Tweede Kamerleden gaan deze zomer op stage om de ambachtseconomie beter te leren kennen.