TOP

Consumentenvertrouwen ondanks lichte stijging ‘uitzonderlijk laag’

Nederlanders zijn in december iets minder somber over hun financiële situatie dan in november. Toch was het consumentenvertrouwen aan het eind van dit jaar volgens het CBS nog uitzonderlijk laag. Wel zijn consumenten minder pessimistisch over de economie en is de koopbereidheid minder negatief.

Met het eind van het jaar in zicht toont het consumentenvertrouwen een stijgende lijn, maar is nog altijd laag. Het CBS stelt het consumentenvertrouwen in de maand december op -52 terwijl dat in november nog -57 was. Dat is ruimschoots onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar (-9). Het vertrouwen bereikte in september en oktober 2022 de laagste stand ooit (-59). Het CBS meet het consumentenvertrouwen elke maand sinds april 1986.

Consumenten waren in december minder pessimistisch over de economie dan in november. De deelindicator economisch klimaat ging van -72 naar -65. Consumenten waren vooral minder pessimistisch over de economie in de komende twaalf maanden. Het oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden was ook minder negatief.

Bron: CBS

Koopbereidheid

De koopbereidheid kwam in december uit op -43, tegen -46 in november. Vooral het oordeel over de financiële situatie in de komende twaalf maanden was in december minder negatief. Het oordeel over de financiële situatie in de afgelopen twaalf maanden was een fractie minder negatief. Ook de tijd voor het doen van grote aankopen vonden consumenten een fractie minder ongunstig dan in november.

Koopkracht

Het gevoel dat de consument heeft, wordt bevestigd door de cijfers van het Centraal Planbureau. Dat verwacht dat de koopkracht zich na de terugval van dit jaar in 2023 weer herstelt. In 2022 kwam de koopkrachtontwikkeling uit op -6,8 procent terwijl in 2023 een stijging van 3,9 procent wordt verwacht. Het zijn vooral de laagste inkomens die hun koopkracht zullen zien stijgen (+7,4 procent) terwijl we voor de hoogste inkomens een kleinere stijging zien (+1,9 procent).