TOP

Urban en Streetwear trends voor het lente- en zomerseizoen 2012

Nadat de mode in de afgelopen seizoenen vooral achterom gekeken heeft en traditie en authenticiteit voorop stonden, is het nu eindelijk tijd om kleur te bekennen en vóóruit te kijken. Statements zijn welkom en zelfexpressie is weer toegestaan. Young Fashion toont modern, cool en compromisloos. De grootste vernieuwing bestaat uit sprekende kleuren: grasgroen, helder roze, knalgeel, poolblauw en rood vechten om de aandacht bij de shirts, broeken en schoenen – en representeren een moderne zelfbewuste “look”, vol levensvreugde.

De uitstraling van urban- en streetwear is daarbij behoorlijk sportief en “preppy”: opgerolde khakibroeken, korte broeken met daarbij luchtige katoenen shirts en makkelijk zittende veterschoenen of espadrilles – en klaar is de zomerlook voor zowel jongens als meisjes.
Naast de sportief-klassieke maritieme combinatie van strepen met de traditionele kleurencombinatie van rood, wit en blauw is er ook veel ruimte voor natuurlijke uitingen. Dure gevlochten sandalen en plateausandalettes op hoge kurken hakken herinneren aan de zeventiger jaren. Daarbij passen vloeiende bloemenpatronen en opvallende “washed jeans”. Want ondanks de focus op de toekomst blijven ook in de lente en zomer van 2012 de nostalgische herinneringen levend.

De drie thema’s voor het lente-/zomerseizoen 2012 zijn:
Colour Up – Preppy Yachting -Soft Seventies

Colour Up
Kleur staat voor vernieuwing. Nadat in het vorige seizoen vooral natuurlijke kleuren het beeld bepaalden van de mode- en schoenencollecties, wordt de honger naar stralende kleuren in de komende zomer eindelijk gestild. Geïnspireerd door sportswear komen eenvoudige ontwerpen, natuurlijke materialen en functionele details in een brutaal kleurenpalet naar voren: signaalrood, lipstickroze en aquablauw worden op grote vlakken gebruikt en gedurfd met elkaar gecombineerd . “Colour blocking”, is het sleutelwoord, hetzij als blokstrepen op een shirt, hetzij als belijning of voering bij een schoen. De kleurbekentenis is rijkelijk aanwezig. Durfals combineren ze in een “allover look”, terwijl beginners spannende accenten creëren met kleurrijke accessoires. Alles kan, wat je maar leuk vindt! Ultralichte technische weefsels worden omgezet in mooie en geraffineerde kledingstukken, maar de ontwerpen zijn altijd sportief en ongecompliceerd.
Spectaculaire zolen in rood of roze bieden een kleurige basis voor ballerina’s en veterschoenen. Hoge sleehakken met bonte strepen trekken ieders aandacht. Maar niet alleen de zolen vertonen in de komende zomer de fraaiste kleuren, ook de bovenkanten bekennen kleur!
Of het nu gaat om canvas, zacht nappaleer of glimmend patentleer – de nieuwe zomerschoenen presenteren zich in de mooiste kleuren van de regenboog. Sportieve details zoals elastische banden en riempjes creëren hier spannende contrasten.

Preppy Yachting
Dit modethema, met zijn wortels in de zeilwereld, heeft een maritieme, sportieve en mediterrane uitstraling. Preppy en steeds met een knipoog worden klassieke elementen vertaald naar jong en casual. Met de korte broeken worden fijne katoenen shirts met krulstrepen gecombineerd. Lichte zomerparka’s en jacks van washed canvasstoffen zorgen voor een sportief accent. De kleur blauw in al haar tinten is ruimschoots aanwezig en wordt van boven tot onder toegepast. Losjes opgerolde khakibroeken vestigen slim de aandacht op het schoeisel. Naast bootschoenen en dockside varianten, die ook komende zomer opnieuw vormgegeven worden, zullen er talloze espadrillevarianten te zien zijn. De karakteristieke raffiazool is de basis voor talrijke schoenmodellen, van ballerina’s tot sandalen en veterschoenen. Makkelijk zittende linnen schoenen met streepjespatronen completeren de zomerse “look”. Touwdetails, koordjes en koperen veterogen geven de sandalettes en pumps een maritieme uitstraling.

Soft Seventies
Natuurlijke stoffen, duurzaamheid en een vleugje nostalgie mogen ook in het komende zomerseizoen niet ontbreken. Dit verlangen vindt haar vorm in een hommage aan de zeventiger jaren. Lange vloeiende bloemenjurken en wuivende maxirokken representeren de trend optimaal en op zeer vrouwelijke wijze. Het experimentele Bohemian chic teert op haar liefde voor de natuur met zachte aardetinten, die met een fijn palet van pasteltinten gecombineerd worden. Fijne doorkijkbloezen, bestikte tunieken en wijde shirts worden gecombineerd met allerlei soorten denim en vormen aldus een zeer authentieke noot in hoogwaardige vintage washes. Sexy denimbroeken – hoe korter hoe beter – en opvallende “flared jeans”, tillen het creatieve bloemenkinderen-concept naar een eigentijds niveau.
Onbewerkt en washed leer vormen de basis voor de bijbehorende schoenen. Kostbaar kunstig vlechtwerk en luchtige perforaties onderstrepen de ambachtelijkheid van dit thema. Sandalettes worden uitgevoerd met hoge platformzolen, fraai gevormde wigvormige hakken of blokhakken. Stabiele hakken van natuurlijke materialen als kurk en raffia vormen de basis voor verfijnde millefleurprints en weelderige bloesemapplicaties.
Geraffineerde sandalettes met riempjes roepen het zomergevoel op. Voor jongens zijn suède moccasins of “desert boots” van “washed” leer op sportieve zolen een absolute “must” voor de komende zomer.

De volgende GDS / GLOBAL SHOES zullen plaatsvinden van woensdag 7 tot en met vrijdag 9 september 2011 en van woensdag 14 tot en met vrijdag 16 maart 2012. Tijdens de komende editie zullen in totaal ongeveer 1.280 exposanten uit 42 landen hun schoenen-, tassen- en accessoires-collecties voor het seizoen voorjaar/zomer 2012 presenteren.

 

GDS Focus Trend 2012.pdf »
Trendsommer 2012.pdf »

GDS Urban en streetwear trends

 

 

 

Alle activitieiten en achtergrondinformatie aangaande GDS & GLOBAL SHOES zijn te vinden op internet onder:
www.gds-online.com
www.globalshoes-online.com