TOP

Vakidioot: Nikita Jegerings van VENUS IS VEGAN

Nikita Jegerings (34) heeft haar eigen vegan schoenenmerk, VENUS IS VEGAN. De start ging niet zonder slag of stoot, de prototypes werden zelfs gestolen, maar zes jaar later telt het diervriendelijke schoenenlabel zowel mocassins als enkellaarsjes en instappers. En de Brabantse ondernemer is nog lang niet klaar met dromen en doen. ‘Wellicht dat ik wat flatteuzere barefoot-schoenen kan ontwerpen.’ In de tussentijd: waar ontbijt Nikita het liefst mee? En waar is ze onzeker over? Je leest het in dit persoonlijke interview.

Beeld: VENUS IS VEGAN

First things first. Wie is Nikita in drie woorden? 

‘Waarheidszoeker, tegendraads, geheimbewaarder.’

Geef ’s een elevator pitch voor VENUS IS VEGAN…

‘VENUS IS VEGAN nodigt je uit om deel uit te maken van een beweging die compassie toont voor mens, dier en Moeder Aarde. Onze schoenen, gemaakt van appel-leer, zijn van onberispelijke kwaliteit, tijdloos en exclusief. Je hoeft geen concessies te doen aan duurzaamheid en stijl; step into kindness.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Op de lancering van VENUS IS VEGAN, die een maand na de geboorte van mijn dochter plaatsvond. We hadden zoveel tegenslagen gehad, van materialen die niet leverbaar waren in verband met de pandemie tot aan de diefstal van onze prototypes en een gemiste zending van samples. Op mijn kraambed kwam de collectie binnen, ik zat al in een roes, maar om na zo’n lang en slepend proces eindelijk live te kunnen gaan was unreal. Ik had opeens gewoon een dochter én een eigen vegan schoenenmerk.’

Ontbijt het liefst met…

‘Sap! Ik geniet intens van een vers sapje in de ochtend. Watermeloen, bleekselderij, mandarijn, komkommer: ik drink het allemaal. Het voelt goed om mijn dag te starten met een vitaminebom.’ 

Liefde is… 

‘De blijdschap die je ervaart wanneer je in de spiegel kijkt.’

Waar ben je onzeker over?

‘Sales skills, ik vind het erg ongemakkelijk om een wildvreemde aan te spreken met als doel iets te verkopen. Ik laat gesprekken liever gewoon ontstaan.’ 

Waar komt je passie voor schoenen eigenlijk vandaan? 

‘Voor mij is een gekozen outfit een vorm van zelfexpressie. Zo kan ik bijvoorbeeld goed op een dinsdagochtend in mijn galajurk op de bank zitten, omdat ik me zo voel. En: een outfit valt of staat met passende schoenen. Ik vind het belangrijk dat er genoeg keuze is binnen het vegan schoenen aanbod, hier draag ik graag mijn steentje aan bij.’ 

Credit: Venus is Vegan

Wat ontroert je?

‘Dieren. Zij stralen een puurheid uit die mij diep in mijn kern raakt.’ 

Comfortfood?

‘Noedelsoep. Ik ben gek op slurpen en slierten.’ 

In wiens schoenen zou je een dagje willen staan? 

‘In die van mijn zoontje van vier. Het lijkt me heerlijk om vol energie wakker te worden en staand te plassen.’ (lacht) ‘Wellicht krijg ik ook nog wat nuttige inzichten over mijzelf als zijn moeder.’ 

Hekel aan?

‘Een stinkend drinkglas, vooral als je water drinkt.’

Bijgeloof?

‘Ik probeer me daarvan te distantiëren, maar ik heb nu eenmaal Indisch bloed en op momenten dat ik me bijvoorbeeld verslik hoor ik de liefelijke stem van mijn Indische oma in mijn hoofd: “Iemand denkt aan jou…”’

Lievelingsliedje?

‘Don’t stop believin’, van Journey.’

Wat heeft 2024 voor VENUS IS VEGAN in petto? 

‘Ik vind barefoot schoenen enorm interessant – en met name het gedachtegoed om voeten weer terug te brengen naar hun eigenlijke stand. Ik draag ze zelf nog niet, omdat ik simpelweg nog geen mooi paar ben tegengekomen. Wellicht dat ik wat flatteuzere modellen kan ontwerpen. Het zou leuk zijn: vegan én barefoot, een niche in een niche.’

Dit interview is verschenen in Schoenvisie #02