TOP

Vietnamese schoenenproductie stijgt tot 1 miljard paar per jaar

Vietnam produceert jaarlijks ruim een miljard paar schoenen en is hiermee ’s werelds op één na grootste schoenenproducent, na China. De verwachting is dat de industrie de komende tien jaar verder zal groeien, nu steeds meer merken voor Vietnam kiezen.

Beeld: Marcel Crozet International Labour Organization via Flickr

Volgens een analyse van het internationale marktonderzoeksbureau Research and Markets waren eind 2021 in Vietnam ongeveer 2.200 fabrieken gevestigd waar schoenen worden gemaakt. Die zijn vooral te vinden in het gebied rond Ho Chi Minhstad en exporteren vanuit die regio naar meer dan honderd landen. Het grootste deel van deze schoenen is bestemd voor de Europese markt.

Verschuiving

De Vietnamese schoenenproductie groeit en dat gaat deels ten koste van China. De verschuiving is een gevolg van het feit dat het voor merken voordeliger is om schoenen in Vietnam te laten produceren. Eveneens belangrijk is dat Vietnam handelsovereenkomsten heeft ondertekend die nuttig zijn voor de export met Europa en de Verenigde Staten.

Nike en Adidas

Van de schoenen die in Vietnam worden gemaakt, draagt een groot deel de labels van Nike en Adidas. Beide merken hebben voor Vietnam gekozen als leverancier van hun schoenen. Nike beschikt in Vietnam over ruim honderd toeleveranciers. Adidas liet in 2019 al weten dat het 98 procent van zijn schoenen in Azië laat maken. Ongeveer veertig procent was in 2021 afkomstig uit Vietnam.

Verwachting

Volgens de analyse van Research and Markets bedroeg de Vietnamese schoenenexport in 2020 16,7 miljard dollar, een daling van bijna 9 procent ten opzichte van pre-coronajaar 2019. Een jaar later liet de industrie weer een opleving zien met een exportgroei tot ongeveer 17,8 miljard dollar. Volgens de analyse zullen de productie en export van schoenen in Vietnam tussen 2022 en 2031 verder blijven groeien.