TOP

Schoenenkwartier haalt parodie op afgetrapte Balenciaga-sneakers naar Waalwijk

Het internet was te klein toen Balenciaga de peperdure en opzettelijk versleten gemaakte Paris-sneakers lanceerde. Het Leger des Heils kwam als reactie met een collectie van echte afgetrapte schoenen van daklozen. Deze ‘Truly Destroyed’-lijn is nu te zien in het Schoenenkwartier in Waalwijk.

Foto’s: Carli Hermès

Het Leger des Heils speelde slim in op het relletje dat Balenciaga afgelopen mei met zijn nieuwste schoenencreatie veroorzaakte. Het luxemerk kwam met een sneaker die eruit zag alsof-ie een half jaar in de regen had gelegen en vroeg er 1850 dollar voor (ongeveer 1900 euro). Het halfvergane uiterlijk in combinatie met het exorbitante prijskaartje veroorzaakten veel ophef op sociale media.

Écht versleten

“Ik ken daklozen die op betere schoenen lopen”, zei een Twitteraar en dat is precies wat het Leger des Heils dacht. Onder de noemer ‘Truly Destroyed’ kwam de stichting in samenwerking met creatief bureau Cloudfactory met een collectie écht versleten schoenen, gedragen door daklozen. Die kosten €1450 en worden geleverd in de maat van de persoon die ze droeg. Zoals de afgedragen laarzen van Sam. “Beschimmeld aan de binnenkant en je hebt het altijd koud als je ze draagt.” Mensen kunnen via trulydestroyed.com ook doneren. Alle opbrengsten gaan naar het Leger des Heils.

Museumstuk

Met de campagne wil het Leger des Heils, dat met zijn Reshare-afdeling al 135 jaar gedragen kleding inzamelt voor hergebruik, aandacht vragen voor het groeiende aantal daklozen in Nederland. De Truly Destroyed-collectie is tot 7 november 2022 in het Schoenenkwartier in Waalwijk te zien. Bezoekers kunnen hun stem uitbrengen op hun favoriete paar door een donatie te doen via de bijbehorende QR-code. Het paar dat het meeste geld opbrengt, wordt opgenomen in de vaste collectie van het museum.

Ook uit de ‘Truly Destroyed’-collectie: pumps van Fleur, ongeschikt om op te lopen en met krassen en bloedvlekken.