TOP

Voorzitter MKB-Nederland bezoekt Dutch Shoe Academy

Jacco Vonhof, voorzitter van MKB-Nederland, heeft een werkbezoek gebracht aan de Dutch Shoe Academy in Utrecht. Deze school biedt de unieke mbo-opleidingen Schoenhersteller en Shoe Developer aan. Hier sprak Vonhof over de noodzaak om kleine, unieke beroepen levensvatbaar te houden en kreeg hij een paar schoenen op maat aangemeten. ‘’Ik ben zeer positief verrast.’’

Beeld: Ellemijn van Dooyeweert  

Tijdens zijn bezoek aan de Dutch Shoe Academy kreeg Jacco Vonhof een paar schoenen op maat aangemeten door student Shoe Developer Tom Winters. Hij had zich verdiept in Vonhof en verschillende schoenontwerpen gemaakt. Winters: ‘’Voor de schoenontwerpen heb ik online vooronderzoek gedaan. Ik kwam erachter dat hij bijvoorbeeld een fietsliefhebber is en de Mont Ventoux heeft beklommen. De hoogtegrafiek van de Mont Ventoux heb ik met stiksels verwerkt in één van mijn schoenontwerpen. De kleur oranje verwijst naar MKB-Nederland.’’ De keuze van Vonhof viel op dit ontwerp. Winters zal de handgemaakte schoenen over een aantal weken aan Vonhof overhandigen. ‘’Ik ben zeer positief verrast’’, aldus Vonhof.

De voorzitter kreeg ook een rondleiding door het gebouw, waarin hij kennis heeft gemaakt met deze en andere unieke mbo-opleidingen, zoals Orthopedisch Technicus. “Je staat vaak onvoldoende stil wat voor productieproces er achter bijvoorbeeld een beenprothese zit. Wat een vakwerk!’”, concludeerde Jacco Vonhof na afloop.

Ondergewaardeerd 

De opleidingen aan de Dutch Shoe Academy hebben te maken met een tekort aan leerlingen. De klassen van de mbo-opleidingen Schoenhersteller en Shoe Developer tellen elk jaar slechts tien tot vijftien leerlingen. Steeds minder jongeren kiezen voor deze mooie ambachten, waardoor de opleidingen verloren dreigen te gaan. Terwijl er vanuit de arbeidsmarkt en branche genoeg vraag naar is. Ruud Mols, directeur Dutch Shoe Academy: “Het is belangrijk dat er écht aandacht komt voor ambachten. Dit wordt nog te vaak ondergewaardeerd.”

Tijdens het werkbezoek was het belang van specialistisch vakonderwijs dan ook het onderwerp van gesprek. Ook Vivian Vijn van Meld- & expertisecentrum Specialistisch Vakmanschap was aanwezig, waar Vonhof tevens het boegbeeld van is. Het meldpunt helpt kleine, unieke beroepen om levensvatbaar te blijven. De betreffende branches en opleidingen hebben vaak niet de capaciteit om dat zelf te organiseren.