TOP

Vrees voor faillissement door gebrek aan krediet

MKB Nederland meldt dat een op de tien bedrijven vreest voor hun voortbestaan omdat banken de hand op de knip houden.

Dat blijkt uit de eerste financieringsmonitor, een onderzoek door het EIM in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en MKB-Nederland. In de rapportage is de financieringsbehoefte van mkb-bedrijven die minimaal vijf jaar bestaan onder de loep genomen.

Vooral bij horecabedrijven, de transportsector en de detailhandel is behoefte aan aanvullende financiële middelen, zo blijkt uit het onderzoek. 21% van de bedrijven gaf aan dat zij in 2008 geen financiering rondkregen of een lager bedrag konden lenen dan gewenst. Van hen zegt de helft nu al de gevolgen daarvan te voelen in de vorm van omzetdaling tot dreigend faillissement. Dat betekent dat bij één op de tien mkb-ondernemers het water tot aan de lippen staat, aldus MKB-Nederland.

Het betreft hier vooral kleinere bedrijven. Grotere ondernemingen ontvingen vorig jaar nog wel krediet, maar in veel gevallen voor een lager bedrag dan waarop werd ingezet.

Zo’n 20% van de bedrijven in het midden- en kleinbedrijf (tot 250 werknemers) heeft in de eerste helft van dit jaar krediet nodig. Meer dan één op de drie ondernemers verwacht dat de kredietkraan dit jaar dicht blijft. Veel van hen zullen in de kou blijven staan, verwacht MKB.