TOP

Winkeliers fel tegen reclamebelasting

Winkeliers verzetten zich tegen de hoge reclamebelastingen die sommige gemeenten vanaf 2009 willen opleggen. Het gaat bijvoorbeeld om reclames op borden en vlaggen aan gevels.

De Raad Nederlandse Detailhandel (RND) stapt mogelijk naar de rechter om de reclamebelasting tegen te houden. Dat liet de RND maandag weten naar aanleiding van een artikel in De Telegraaf.De RND wil dat gemeenten hun belastingplannen intrekken omdat die voor forse kostenstijgingen zorgen. Winkeliers voelen zich gedwongen om die kosten door te berekenen aan hun klanten. Het zou in sommige steden om 5000 euro per winkel gaan.

Op dit moment heffen al zo’n zeventig gemeenten de reclamebelasting en meer dan honderd gemeenten willen dit het komende jaar doen. ‘De klant wordt de dupe. Die krijgt de rekening doorbelast’, meent RND-secretaris Pieter Walraven. De belastingen gelden trouwens niet alleen voor winkeliers, ook huisartsen, tandartsen en fysiotherapeuten met een praktijkbord aan de gevel moeten betalen.

De kritiek en uitlatingen van de RND noemt de VNG grote onzin. ‘Gemeenten mogen zelf beslissen of ze de heffing invoeren. Overigens willen wij benadrukken dat reclamebelasting vaak op verzoek van winkeliers zelf wordt ingevoerd, zodat er een spaarpotje komt om activiteiten te kunnen organiseren’, verklaart VNG-zegsman Arjen Konijnenberg in De Telegraaf.

 

Ondernemers aan het woord over de Reclamebelasting: