TOP

Winkelleegstand begint weer te stijgen: faillissementen en vergrijzing de voornaamste redenen

Na een stabiele periode waarin de leegstand lang op 6% bleef (ondanks faillissementen van grote retailketens als BigBazar, Perry Sport en BCC) is de leegstand in het laatste kwartaal van 2023 weer gegroeid en uitgekomen op 6,2%, zo blijkt uit een rapport van Locatus.

Beeld: Kamilla Isalieva via Unsplash

De voornaamste reden van deze leegstandsstijging is een afname van het aantal actieve retailers. Het aantal actieve retailers daalde met bijna 3.000, van 199.325 naar 196.374, waarvan meer dan 2.000 ondernemers uit de detailhandel. Ongeveer 10% van de afname wordt veroorzaakt door faillissementen van grote ketens. Het CBS rapporteert echter alle faillissementen, en in 2023 gingen ongeveer 900 ondernemers failliet, wat samen 30% van de afname in het aantal actieve retailers verklaart. Er zijn echter meer redenen om te stoppen. Zo stoppen bedrijven vaak al voor een faillissement. Andere grote reden is de relatief hoge gemiddelde leeftijd van de retailers en het ontbreken van een opvolger. Veel ondernemers stoppen doordat zij met pensioen gaan.

De hoge leeftijd zal ook de komende jaren blijven zorgen voor het stopzetten van winkels. Volgens het onderzoek van MCR Retailminds is 60% van de bestaande zelfstandige ondernemers 55 jaar of ouder. Van deze ondernemers heeft 75% nog geen regeling getroffen voor opvolging. Een klein percentage van hen is wel actief bezig met opvolgingsplanning, waarbij sommige kinderen mogelijk geïnteresseerd zijn in het overnemen van het bedrijf.